Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ANGLIES APYTAKOS RATAI
Didžiulis žmonijos poveikis Žemės klimatui ir anglies apytakos ratui

Reikia daug nuveikti, kad būtų ištaisyta padaryta žala

Galiausiai viskas susiveda į chemiją. Anglies dioksidas – tai chemijoje neorganine anglimi vadinama forma, paprasta, gana inertiška molekulė. O iškastinį kurą sudaro organinė anglies forma – dažnai sudėtingos molekulės, anaiptol ne inertiškos. Vykstant degimui tokios organinės sudėtingybės virsta neorganinėmis paprastybėmis – anglies dioksidu, vandens garais ir šiluma.

Iš centralizuotai tiekiamos energijos (kuri neapima energijos, gaunamos deginant malkas) 34 proc. gaunami iš naftos, 27 proc. iš anglių, 24 proc. iš dujų. Branduolinei energijai, hidroenergijai ir visiems kitiems atsinaujinantiems šaltiniams kartu tenka tik 15 proc. Viso iškastinio kuro naudojimo rezultatas – šiuolaikinė pramonės ekonomika ir 9,5 mlrd. tonų kasmet į atmosferą paleidžiamų iš žemės gelmių išgautų anglies junginių.

Veikdami biosferą sudarančius augalus, gyvūnus ir mikrobus, taip pat klimatą ir vandenynus, šie pramoniniai anglies junginių srautai susieja tolimą geologinę Žemės praeitį su ne vienu tūkstančiu ateities metų. Tai bene aiškiausias įrodymas, kad šiandien žmonės turi gamtos jėgoms prilygstančią galią daryti Žemei įtaką, ir jiems naudojantis šia galia prasidėjo nauja geologinė epocha, kai kurių mokslininkų vadinama antropocenu.

2020 07 03 05:30
Spausdinti