Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASAULIS 2023. AFRIKA
Eritrėja ir toliau bus pavojingiausia veikėja Afrikos rage
Tomas Gardneris

Prieš penkerius metus atrodė, kad Afrikos rage brėkšta nauja politinė aušra. Po protestų Etiopijoje, didžiausioje ir svarbiausioje regiono šalyje, ministru pirmininku buvo paskirtas Abiy Ahmedas. Prasidėjo demokratinis atsivėrimas. Etiopija skubiai sudarė taiką su kaimyne Eritrėja, labiausiai slapukaujančia ir autokratiškiausia Afrikos šalimi.

Už pastangas Etiopijos vadovui 2019 m. skirta Nobelio taikos premija. Netrukus permainos atėjo į Sudaną. Protestuotojai 2019 m. nuvertė Omarą al Bashirą ir padarė galą 30 metų trukusiai jo tironijai. Sudane prasidėjo vilčių teikiantis perėjimas prie demokratijos, iš dalies prisidedant A. Ahmedui, kuris padėjo susiderėti dėl civilių ir ginkluotųjų pajėgų susitarimo.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Pasiekus 2023 m. vaizdas daug niūresnis. Etiopija daugiau nei dvejus metus įklimpusi pilietiniame kare. Nors lapkritį pasirašytas taikos susitarimas, jis trapus, o didumą šalies tebedrasko konfliktas. Jis dar gali išplisti – peržengti Etiopijos sienas į šalis kaimynes.

2023 02 28 06:40
Spausdinti