Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


OPPENHEIMERIO KOŠMARAI
Gresia naujos branduolinio ginklavimosi varžybos
The Economist
Shutterstock

Sustabdyti jas bus sunkiau nei Šaltojo karo metais

Iš JAV valstybės departamento ir Rusijos gynybos ministerijos kabinetų pareigūnai pakaitomis kas porą valandų siunčia vieni kitiems signalą tikrindami, ar linija veikia. Po jo beveik visada būna tyla. Pasaulinės branduolinių ginklų kontrolės širdis dar plaka, bet vis silpniau.

Iki kovo mėnesio dviejų didžiausių branduolinių pasaulio valstybių Branduolinės rizikos mažinimo centrai (BRMC) tiesiogine linija nuolat keitėsi informacija apie raketų ir bombonešių judėjimą. 2022 m. pagal „New START“ sutartį, įsigaliojusią 2011 m. ir apimančią didelio nuotolio branduolinių ginklų ribojimą, perduota apie 2 tūkst. tokių pranešimų. Nebeperduodama. Kaip ir kas pusmetį teikta naujausia informacija apie kovinių galvučių skaičius. Tiesiogiai apsilankiusios abi pusės viena kitos netikrino nuo 2020-ųjų kovo.

Kol kas Rusija ir JAV dar laikosi kovinių galvučių skaičiaus ribojimų, numatytų sutartyje. Be to, šalys pagal ankstesnį susitarimą keičiasi pranešimais apie numatomus balistinių raketų paleidimus (pastaraisiais mėnesiais tokių buvo tik keli). Ryšys tebepalaikomas ir atskirais daugiašaliais kanalais, naudojamais pagal keliolika sutarčių, kuriose numatytas reikalavimas pranešti per BRMC.

2023 10 20 06:45
Spausdinti