Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


PASAULIS 2023. MOKSLAS IR TECHNOLOGIJOS
Grybų stebuklai: psichodeliniai vaistai toliau skverbsis į visuomenės sąmonę
Natasha Loder

Artimiausiais psichodelinių vaistų eros metais bus pasiekta tam tikrų proveržių. Baigsis antrasis 3-iojo etapo tyrimas bandant pritaikyti pramoginę narkotinę medžiagą MDMA potrauminio streso sutrikimui gydyti. Jei šis tyrimas patvirtins 2021 m. atlikto pirmojo tyrimo rezultatus, 2023 m. JAV maisto ir vaistų administracija svarstys galimybę patvirtinti MDMA medikamentus. Socialinio verslo organizacija MAPS jau įrodė, kad trys MDMA dozės kartu su 18 savaičių terapijos kursu gali gerokai sumažinti potrauminio streso sutrikimo simptomus.

Sunku pasakyti, kaip ilgai JAV maisto ir vaistų administracija svarstys šį vaistą ir ar jį patvirtins, bet sprendimas greičiausiai bus paspartintas, nes dabar galimybės gydyti potrauminį streso sutrikimą labai ribotos. JAV maisto ir vaistų administracijos generalinė direktorė moksliniams tyrimams Berra Yazar-Klosinski sako, kad, jei MDMA būtų patvirtintas gydymui nuo šio sutrikimo, MAPS greičiausiai išplėstų mokslinius tyrimus siekdama pagrįsti vaisto taikymą ir esant kitų simptomų, pavyzdžiui, valgymo ir nerimo sutrikimams.

MDMA nėra psichodelinis narkotikas, t. y. nekeičia suvokimo ir pažintinių procesų, bet yra psichoaktyvus. Jis sukelia emocinio atvirumo ir empatijos jausmą. MDMA, ketaminas ir tradiciniai psichodeliniai narkotikai, tokie kaip psilocibinas ir LSD, turi vieną bendrą bruožą – sukelia staigius smegenų funkcijos pokyčius. Šios medžiagos suaktyvina tokius receptorius kaip serotonino, o vėliau – visą virtinę neuronams augti svarbių receptorių. Norint paskatinti neuronų plastiškumą, kuris, kaip vis dažniau manoma, yra svarbus gydant smegenų sutrikimus, haliucinacijos greičiausiai nebūtinos. Viena teorijų teigia, kad daugelį psichiatrinių ir neurodegeneracinių sutrikimų sukelia vadinamoji smegenų žievės atrofija, t. y. ryšių tarp neuronų jungčių praradimas prefrontalinėje žievėje. Atrodo, kad psichodeliniai preparatai leidžia sustiprinti ir atkurti šias jungtis.

Pastaraisiais metais visame pasaulyje daugėja klinikų, kuriose taikomas intraveninis gydymas ketaminu, daugiausia kovojant su gydymui atsparia depresija. Tokia terapija populiarės ir toliau. JAV ketaminą skiria daugiau kaip 100 , o Europoje – dar daugiau klinikų. Jei bus patvirtintas MDMA tinkamumas gydymui, jos neabejotinai taikys šiuos medikamentus pacientams, kenčiantiems nuo potrauminio streso sutrikimo. Kiti psichodelinių medžiagų preparatai bandomi ir nuo kitų ligų, kaip antai priklausomybių bei valgymo sutrikimų. Manoma, kad dėl šių vaistų pacientų smegenys tampa lankstesnės, taigi imlesnės psichoterapijai, kuri paprastai skiriama prieš gydymą psichodeliniais preparatais ir po jo.

2022 12 25 08:00
Spausdinti