Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2022. KINIJA
Imperatoriaus Xi karūnacija: Kinija gardžiuojasi proga pasipuikuoti politinės sistemos pranašumais prieš JAV
Davidas Rennie

Jei Kinijos komunistų partijos reikalai klostysis pagal planą, 2022-aisiais bus galima patyrinėti kontrastus JAV nenaudai. Kinijos vadovai bjaurisi laisvais rinkimais, bet gali skaityti nuomonių apklausas. Ir mato antraštes su prognozėmis, kad lapkritį JAV vidurio kadencijos Kongreso rinkimuose Demokratų partija bus sutriuškinta ir šalis pasmerkta susiskaldžiusios valdžios nešamai nežinomybei, jei ne visiškam paralyžiui. Jei paaiškės, jog apklausos neklysta, Kinijos propagandos mašina su džiaugsmu pasinaudos nauja proga pareikšti, kad Kinijoje vyrauja tvarka ir klestėjimas, nes valdo viena partija, o amerikietiško stiliaus demokratija neša tik chaosą, nedarną ir nuosmukį.

Pekine svarbiausias 2022-ųjų įvykis bus XX partijos suvažiavimas – griežtai kontroliuojama galios demonstracija, supama Didžiųjų liaudies rūmų marmurinių kolonų, raudonų kilimų ir plieskiančių sietynų. Suvažiavimas, kuris tikriausiai vyks rudenį, žymės pirmą Xi Jinpingo dešimtmetį aukščiausio Kinijos vadovo poste. Gal ir duos užuominų, kiek dar Xi Jinpingas ketina likti pareigose: dar penkerius metus, dešimt, o gal (tai mažiau tikėtina) jis mieliau tam tikra forma pusiau pasitrauks į atsargą ir valdys iš užkulisių. Xi Jinpingo ateities planai gali išryškėti tik suvažiavimo pabaigoje, kai jis (o gal netyčia netikėtas įpėdinis į partijos vadovo postą) nuves pagal rangą išsirikiavusį naująjį Politinio biuro nuolatinį komitetą ant kilimu dengtos pakylos.

Jei Xi Jinpingas norės duoti ženklą, kad padirbs dar penkerius metus ir atsistatydins, paskui jį ant scenos turėtų užlipti vienas ar du galimi įpėdiniai. Kol kas nematyti akivaizdžių kandidatų, pasižyminčių tinkamu patirties, amžiaus ir artimų ryšių su Xi Jinpingu deriniu. Jam gali atrodyti, kad yra priverstas likti vadovauti bent iki 2032 m. suvažiavimo, kai jam bus 79-eri. Tokios įvykių versijos ženklas bus, jei lapkritį po Xi Jinpingo į sceną užlips būrys grėsmės nekeliančių vyrų tamsiais kostiumais: senų gerų lojalistų arba sparčiai kylančių globotinių, per senų arba per jaunų ir neprityrusių, kad galėtų perimti pareigas iš dabartinio viršininko 2027 m. partijos suvažiavime.

Partijos suvažiavimai vyksta kas penkerius metus. Šiais laikais per juos viena vadovų karta tvarkingai perduoda valdžią kitai. Bet įprasta, kad ženklas apie tokius aukšto lygio ėjimus duodamas prieš penkerius metus, tad Xi Jinpingas nukrypo nuo pastarųjų laikų precedento, atsisakęs 2017 m. partijos suvažiavime pasirinkti įpėdinį. Atsisakymas pristatyti įpėdinį metė iššūkį po Mao Dzedongo mirties nusistovėjusiam konsensusui, kad vienas vadas neturėtų sukaupti per daug galios ar per ilgai užsibūti poste.

2022 01 20 06:45
Spausdinti