Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. AZIJA
Indija toliau eis mažoritarinio šovinizmo keliu
Lena Schipper
Horizonte trečia kadencija?.

Narendrai Modi 2022-ieji buvo geresni nei daugumai pasaulio lyderių. Prognozuota, kad Indijos ministras pirmininkas baigs metus kaip sparčiausiai augančio vieno didžiųjų pasaulio ūkių vadovas – prieaugis bus arti 7 proc., nepaisant aibės pasaulinių krizių.

Rusijos karas Ukrainoje įmetė Europą į energetikos krizę ir sukėlė įtampą tarp Vakarų sąjungininkių. O Indijai tai leido pirkti pigią rusišką naftą ir pakėlė N. Modi tarptautinį statusą. Vakarų šalims visaip stengiantis gauti Indijos paramą, šalies ministras pirmininkas sėkmingai prisistatė kaip neva neutralus taikaus konflikto sprendimo šalininkas ir sugeba subarti Vladimirą Putiną, bet kartu nenusileidžia Vakarų prašymams visam laikui prisijungti prie antirusiškos koalicijos.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną

Vis dėlto svetur kylanti N. Modi žvaigždė daugeliui indų 2023 m. nebūtinai bus gera žinia. Augantis ministro pirmininko svoris užsienio reikaluose turbūt sumažins jau ir taip ribotą Vakarų šalių vadovų norą kritikuoti jo vyriausybę. Dar vienu N. Modi galios suvaržymu mažiau savoje šalyje. Todėl jis galės kaip niekada laisvai formuoti Indiją pagal jo nacionalistinės hinduistų „Bharatija džanata“ partijos (BJP) ir kitos ideologinės sąjungininkės, šimtametės sukarintos savanorių organizacijos „Raštrija svajamsevak sang“, propaguojamą įvaizdį.

2023 02 08 10:00
Spausdinti