Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


MIGRANTŲ DALIA
Indų diaspora didesnė ir įtakingesnė nei bet kuri kita pasaulio istorijoje
The Economist
Shutterstock
Ryški ir triukšminga diaspora.

Daugiau nei 1,4 mlrd. gyventojų turinti Indija visai neseniai aplenkė Kiniją ir tapo daugiausia gyventojų turinčia pasaulio šalimi. Šią valstybę Indija taip pat pranoksta migrantų skaičiumi. Negana to, svetur gyvenantys indai pasiekia daugiau nei iš gimtinės išsikėlę kinai. Nuo 2010 m. Indijos diaspora yra didžiausia pasaulyje ir įtakingas Indijos vyriausybės išteklius.

Remiantis naujausiais 2020 m. duomenimis (žr. 1 grafiką), iš 281 mln. migrantų, šiandien pasklidusių po visą pasaulį (paprastai jais laikomi žmonės, gyvenantys ne toje šalyje, kurioje gimė) beveik 18 mln. yra indai. Meksikiečių migrantų, sudarančių antrą pagal dydį grupę, yra apie 11,2 mln., o užsienyje gyvenančių kinų – 10,5 mln.

Bandydami suprasti, kaip ir kodėl indams pavyko sulaukti sėkmės užsienyje, o į kinus dažniausiai žvelgiama įtariai, pamatysime geopolitines takoskyras. Lyginant šiedvi grupes taip pat išryškėja Indijos pasiekimų mastas. Indų diasporos pergalės gerina Indijos įvaizdį ir neša naudą šios šalies ministrui pirmininkui Narendrai Modi.

2023 07 07 06:45
Spausdinti