Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PASAULIS 2023. AZIJA
Ir tigrai pailsta: ekonominės sėkmės istorijas sukūrusiose Azijos šalyse būstų rinkų padėtis atrodo nesaugi
Mike’as Birdas
Pexels
Honkongas.

Kaip nenustygstančiam vyresniajam broliui, milžiniškai Kinijos būsto rinkai paprastai tenka beveik visas dėmesys, kai kalba ima suktis apie galinčius pradėti sproginėti su nekilnojamuoju turtu susijusius burbulus Azijoje. Bet vertėtų rimtai sunerimti ir dėl kitur regione matomų kraštutinumų, ypač tarp įspūdingiausių ekonominės sėkmės istorijų.

Azijos tigrais vadintose šalyse ir miestuose būsto kainos raižo padanges. Pietų Korėjos ir Taivano sostinėse vidutinės kainos šiandien vietines pajamas, atitinkamai, viršija 19 ir 16 kartų, kaip rodo naujausios tų šalių centrinių bankų paskelbtos finansinio stabilumo ataskaitos. Honkonge rodiklis, Teksase veikiančio Miestų pertvarkos instituto paskelbtais duomenimis, siekia 20,7. Gerokai daugiau už pačius didžiausius Vakarų pasaulio skaičius: San Chozės ir Didžiojo Londono, kur būstas, atitinkamai, brangiausias JAV ir Jungtinėje Karalystėje, rodikliai siekia 12,6 ir 8.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Nepaprastai žemos pasaulinės palūkanų normos padėjo stumti kainas aukštyn. 2007–2009 m. finansų krizė ne vieniems metams pakirto didumą Europos ir JAV bankų, bet Rytų Azijoje daugelis nukentėjo daug mažiau. Sparčiai auganti Kinija pokriziniais metais padėjo greičiau kilti ir kaimynėms.

2023 02 13 06:40
Spausdinti