Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. MOKSLAS IR TECHNOLOGIJOS
iRNR vaistų ateitis po COVID-19
Özlem Türeci
Uğuras Şahinas

Kaip sako „BioNTech“ įkūrėjai Uğuras Şahinas ir Özlem Türeci, koronaviruso vakcinose pirmąsyk pritaikyta iRNR technologija atveria plačias galimybes ir kitose srityse.

Spartus skirtingų COVID-19 vakcinų atradimas – tai precedento neturintis vaistų pramonės laimėjimas, atvėręs kelią iš pandemijos. Tačiau geros naujienos tuo nesibaigia. Informacinės RNR (iRNR) technologijos pagrindu sukurtų vakcinų vaidmuo šioje sėkmės istorijoje pranašauja naują erą, kai bus sukurta vaistų ir kitoms ligoms gydyti.

Sąlygas iRNR proveržiui sudarė trijų dešimtmečių mokslinis bendradarbiavimas, pavertęs perspektyvią idėją itin pajėgia ir įvairiapusiška biofarmacijos platforma. Esame įsitikinę, kad po 15 metų trečdalis visų naujai patvirtinamų vaistų bus grindžiami iRNR technologija.

iRNR vaistai ne remiasi sudėtingais ir ilgais fermentacijos procesais, taikomais kuriant tradicinius vaistus, o paties gavėjo ląsteles paverčia vaistų gamyklomis. Kiekviena iRNR molekulė – tai receptas, nurodantis ląstelėms gaminti konkretų baltymą. Mūsų COVID-19 vakcina paskatina ląsteles gaminti vadinamąjį dyglio baltymą, aptinkamą išoriniame koronaviruso apvalkale, kad atėjus laikui kovoti su tikruoju virusu imuninei sistemai jis jau būtų pažįstamas.

2022 01 20 11:00
Spausdinti