Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


VENGRIJA
Ironiškas G. Soroso fondo pasitraukimas iš Budapešto
The Economist
Scanpix
George'as Sorosas.

Vengrijos autoritarinė vyriausybė veja tolerancijos ir proto balsą

Įsivaizduokite, kad norite padaryti kai ką naudingo pasauliui. Tarkime, tikite demokratijos, žodžio laisvės, skaidraus valdymo idėja. Galbūt asmeniškai patyrėte, koks siaubingas gali būti gyvenimas šalyse, kuriose neužtikrintos šios pilietinės teisės. Tad kodėl nesukūrus šias teises ginančios organizacijos?

Žinoma, be pinigų sunku tai padaryti. Bet kas, jeigu laimingų aplinkybių dėka, esate sėkmingas valiutų biržos investuotojas, susikrovęs įspūdingą kapitalą? Kokios reakcijos galite tikėtis, jei įkuriate tokią organizaciją ir per keletą dešimtmečių paaukojate šimtus milijonų dolerių demokratijai ir laisvei visame pasaulyje puoselėti?

Jei esate George‘as Sorosas ir ta organizacija yra Atviros visuomenės fondas, galite būti pasmerktas, persekiojamas ir demonizuojamas. Galite tapti purvinų konspiracijos teorijų, atmiežtų antisemitizmu, taikiniu, o jūsų įkurtos organizacijos gujamos iš autoritarinio režimo valdomos šalies, kuri, beje, yra jūsų gimtinė. Jus ima vaizduoti kaip nuodėmingą turčių, norintį sužlugdyti Vengriją, o jūsų organizacijas persekiojančios gaujos renka balsus rinkimuose.

2018 05 18 16:29
Spausdinti