Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. EUROPA
Įvairios galimybės: trys karo Ukrainoje scenarijai
Shashankas Joshi

Bet kuris patyręs žvalgybos analitikas būtų pasišaipęs, jei 2022 m. vasario pabaigoje būtų išgirdęs prognozuojant, kad po aštuonių mėnesių Ukraina vis dar bus nepriklausoma valstybė, kad jos kariuomenė bus nukovusi arba sužeidusi 80 tūkst. rusų karių, kad Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas gulės jūros dugne ir kad Ukrainos oro pajėgos vis dar skraidys. Ukraina pamynė visus lūkesčius. Ji laimi karą. Tačiau žiema jau čia ir Rusija mobilizuojasi. Aptarkime tris galimus ateinančių metų scenarijus.

Pirmajame iš jų Rusija išplėšia pergalę iš pralaimėjimo gniaužtų. Per žiemą Rusijos kariuomenė stabilizuoja frontą ir iš ką tik mobilizuotų naujokų suformuoja naujus batalionus. JAV respublikonai blokuoja naujus ginklų paketus Ukrainai, nes nutrūksta tiekimas iš Europos. Rusijos gynybos pramonė stokoja puslaidininkių ir specializuotos įrangos, bet pasigamina pakankamai paprastų šarvuočių ir artilerijos pabūklų naujoms pajėgoms aprūpinti.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Pavasarį naujieji rusų daliniai pradeda puolimą ir ima stumti Ukrainos pajėgas, pavargusias po ilgus mėnesius trunkančių puolamųjų veiksmų. Rusijos bepiločiai orlaiviai toliau talžo Ukrainos energetikos ir vandentiekio infrastruktūrą. Atėjus vasarai Ukraina vis dar traukiasi. Rusija užima Kryvyj Rihą, svarbų pramoninį miestą į šiaurę nuo Chersono, taip pat Slovjanską ir Kramatorską Donecko srityje. Vakarų šalys ragina Ukrainą priimti Rusijos pasiūlymą nutraukti ugnį. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neturi kito pasirinkimo, kaip tik sutikti. Per kitus mėnesius, o gal ir metus, Rusija atkakliai ginkluojasi ir ruošiasi vėl pasikėsinti į Kyjivą.

2023 01 23 06:40
Spausdinti