Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NEGAILESTINGA GILTINĖ
Jau dešimt metų JAV kamuoja fentanilio epidemija ir padėtis tebeblogėja
The Economist
Shutterstock

Vyriausybė leidžia rekordines sumas vien epidemijos augimui pristabdyti

Kad pareigūnai vertina pažangą ne pagal retėjančias mirtis, o pagal tai, kad jų skaičius lėčiau auga, liudija, kaip sunku suvaldyti JAV fentanilio epidemiją. Dešimt metų siaubingai augęs, metinis mirtinų perdozavimo atvejų skaičius, pasak prezidento Joe Bideno administracijos, regis, pagaliau pradeda nebekilti taip baisiai (žr. 1 grafiką). 2022 m. jų buvo tik 5 proc. daugiau nei 2021-aisiais. Vis dėlto fentanilis ir kiti panašūs sintetiniai opiatai tebenusineša apie 75 tūkst. gyvybių per metus, taigi dukart su viršum daugiau nei 2019-aisiais. Bet kovoje su daugiausia mirčių nešančiu narkotiku JAV istorijoje tai galima laikyti sėkme.

Rezultatai menki ne dėl pastangų trūkumo. Bandydama pažaboti epidemiją, federalinė vyriausybė leidžia rekordines sumas. Be to, ji ieško kūrybingų politikos sprendimų. JAV vidaus saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas „The Economist“ paaiškino, kaip siekdamas konfiskuoti daugiau fentanilio prie Meksikos sienos jo departamentas įdarbino dirbtinį intelektą (DI). O JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas duodamas interviu pasakojo apie aibes diplomatinių iniciatyvų, kuriomis siekiama kovoti su kontrabanda ir reguliuoti tarptautinę prekybą cheminėmis medžiagomis, reikalingomis fentanilio gamybai. Kartu abu pabrėžia pastangas mažinti šio narkotiko paklausą JAV.

Nuo tada, kai J. Bidenas tapo prezidentu, federalinė vyriausybė pirmą kartą daugiau pinigų skyrė gydymui nei užkardymui (žr. 2 grafiką). „Skiriame milijardus dolerių, dešimtis milijardų dolerių viskam: nuo visuomenės informavimo iki gydymo, reabilitacijos ir priešnuodžių“, – pabrėžė A. Blinkenas. A. Mayorkasas teigė, kad žmonių mirtų daug daugiau, o narkotikų platintojai susižertų dar didesnes sumas, jei ne administracijos pastangos.

2024 04 12 07:00
Spausdinti