Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PASAULIS 2023. FINANSAI
Juanis už pinigą: Kinija išleidžia į apyvartą savo skaitmeninę valiutą
Donas Weinlandas

Susidomėjimo Kinijos centrinio banko skaitmenine valiuta e. CNY iki šiol netrūko. Šalies politikai sulaukė pripažinimo už tai, kad 2019 m. įkvėpė ir vykdė valstybinių skaitmeninių pinigų revoliuciją. Kiti centriniai bankai pasekė Kinijos pavyzdžiu. Bet plėtra iki šiol vykdyta lokaliai. Kinijos liaudies bankas (šalies centrinis bankas – red. past.) nėra nieko pasakęs apie valiutos naudojimą užsienio atsiskaitymuose. Iš tiesų banko atstovai yra pareiškę, kad jų dėmesys šiuo metu sutelktas į e. CNY pritaikymą Kinijoje.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Tai nesustabdė spekuliacijų dėl jos paplitimo užsienyje. Kriptovaliutų ir decentralizuotų finansų ekspertai sako, kad tik laiko klausimas, kada Kinija savo bandymus išplės į rinkas, su kuriomis palaiko aktyvius prekybos ryšius. Jie taip pat mano, kad Rusijai pritaikytos sankcijos gali pagreitinti šį procesą.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir kiti aukšto rango šalies lyderiai savo priklausomybę nuo amerikiečių palaikomos finansų sistemos mato kaip esminę silpnybę. Neseniai JAV pademonstravo, kad jos gali atjungti užsienio bankus nuo bankinių žinučių sistemos SWIFT, jeigu šie nepaklūsta nurodymams. 2022 m. JAV ir jų sąjungininkės nurodė Belgijoje įsikūrusiai organizacijai SWIFT nutraukti ryšius su keliais Rusijos bankais po Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą. Lyderiai Pekine gali lengvai įsivaizduoti panašias sankcijas, kurios būtų pritaikytos, jei Kinija ryžtųsi invazijai į Taivaną, kurį ji laiko savo dalimi.

2023 01 18 10:00
Spausdinti