Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASIŠLYKŠTĖJIMO MOKSLAS
Ką šlykščiausio maisto muziejus atskleidžia apie žmogaus prigimtį ir politiką
The Economist
Anja Bartle Telin

Lankytojams vietoj bilieto įteikiamas maišelis, jei supykintų

Užsukę į Malmę Švedijos pietuose paruoškite skonio receptorius – Šlykščiausio maisto muziejus pristato visas įstabias pasaulio šalių virtuves. Kiekvienas eksponatas tam tikrame krašte laikomas delikatesu, bet daugeliui nepratusių gomurių atrodo bjaurus. Lankytojams siūloma paimti žalią buliaus penį, gurkštelėti likerio, kuriame plaukioja negyvos pelės.

Daug šiaurietiškos virtuvės pavyzdžių. Grenlandijos ryklio mėsoje šlapalo tiek, kad ji nuodinga ir užvalgęs apsvaigsi, jei mėsos nebūsi iš pradžių papūdęs, o tada padžiovinęs. Islandams tai – hákarl, valgomas kubeliais nuo dantų krapštukų. Pasaulį išmaišiusiam amžinatilsį šefui Anthony Bourdainui tai buvo „pats blogiausias, šlykščiausias ir bjauriausio skonio dalykas“, kokį jam teko valgyti. Kitiems jausmas, tarsi „kramtytum prišlapintą čiužinį“.

Kiekvienas lankytojas įeidamas vietoj bilieto gauna maišelį, jei supykintų. Netoli ant lentos užrašyta: „Pastarąjį kartą apsivemta prieš penkias dienas.“ O apačioje pateikiamas nuolat atnaujinamas skaičius, kiek tokių nemalonių incidentų įvyko nuo muziejaus atsidarymo 2018 m. Jautriausias lankytojas – žurnalistas iš Belgijos, apsivėmęs dešimt kartų. Aplinkiniams tai padarė įspūdį. „Man turbūt būtų užtekę apsivemti tris sykius, kad viską mesčiau“, – sakė muziejaus direktorius Andreasas Ahrensas.

2020 02 28 10:23
Spausdinti