Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. TECHNOLOGIJOS
Kaip karas Ukrainoje gali paskatinti naujų technologijų kūrimą?
Shakeelas HASHIMAS

Jei stebite vaizdo įrašus iš fronto Ukrainoje, jau nesąmoningai naudojotės karine technologija. Internetas, taip pat lazeriai, GPS ir iRNR vakcinos buvo išrasti investuojant karo pramonei, konkrečiai – Pentagono tarnybai DARPA, kuri skatina pažangiausių technologijų plėtojimą.

Prasidėjus Rusijos invazijai galima tikėtis naujos technologijų bangos, nes karas paskatino daug šalių didinti išlaidas gynybai. Pasak DARPA vadovės Stefanie Tompkins, politikams Ukraina „iš abstrakcijos tapo tikrove“. Amerika jau padidino gynybos išlaidas 5 proc., o Vokietija pažadėjo padidinti savo biudžetą trečdaliu. Daug šių naujų lėšų bus panaudota siekiant atkurti Ukrainai perduotas išsekusias ginklų ir šaudmenų atsargas. Tačiau dalis bus skirta moksliniams tyrimams ir technologinei plėtrai, todėl gali būti sukurta naujų revoliucinių technologijų.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Pažvelgti į ateitį leidžia šiuo metu jau vykdomi projektai. Dr. S. Tompkins teigimu, viena svarbiausių sričių yra tiekimo grandinių tobulinimas. DARPA tikisi, kad, užuot gabenusi maistą, vaistus, vandenį ir degalus atokiose vietovėse dislokuotiems kariams, kai reikia rūpintis šaldytuvais ir logistika, bus galima pasitelkus naujas biotechnologijas viską pasigaminti vietoje: nuo baltymų ir benzino iki skausmą malšinančių vaistų.

2023 01 15 06:50
Spausdinti