Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


DIRBTINIS INTELEKTAS
Kaip San Fransiskas nelauktai atsitiesė
The Economist
Shutterstock
Rūkas sklaidosi...

Pamirškite kontroversiją. JAV technologijų sostinė kuria ateitį.

Kai tik įvyksta pasaulinė ekonominė transformacija, pirmyn ją paprastai varo vienas miestas. XIII a. Gentas, šiandien esantis Belgijoje, buvo klestinčios pasaulinės prekybos vilna centre. Pirmasis pirminis viešasis siūlymas 1602-aisiais įvyko Amsterdame. Londonas XIX a. buvo pirmosios globalizacijos bangos finansų centras. Šiandien toks varantis miestas yra San Fransiskas.

Generatyvinio dirbtinio intelekto (DI) srityje, kuris kaip proveržio technologija JAV akcijų rinkoje sukėlė buliškas nuotaikas ir, kaip daugelis viliasi, paskatins augti našumą visame pasaulyje, Kalifornijos verslo sostinė neturi rimtų varžovų. Beveik visų didžiųjų DI startuolių būstinės įsikūrusios teritorijoje prie įlankos, kuri apima San Fransiską ir Silicio slėnį (daugiausia priklausantį Santa Klaros apygardai, nusidriekusiai į pietus). Aišku, ten rasi „OpenAI“, kaip ir „Anthropic“, „Databricks“, „Scale AI“. Didžiules sumas dirbtiniam intelektui ten leidžia ir technologijų milžinės, įskaitant „Metą“ ir „Microsoft“. Pasak idėjų kalvės „Brookings Metro“, pernai beveik dešimtadalis su generatyviniu DI susijusių JAV darbo vietų buvo siūlomos San Fransiske, daugiau nei bet kur kitur. Niujorkas liko antras, turėdamas keturiskart daugiau gyventojų.

Tai pakeitė nuotaiką San Fransiske. Jame gyvendamas gali justi, kad ore tvyro DI kvapas. Pakeliui į oro uostą kas antras reklamos skydas pasakoja apie įvairiausius būdus, kaip verslas gali pagerėti pradėjus naudoti DI. Užsukus į vakarėlį kas antras svečias sako, kad dirba prie šios technologijos arba jos keičiamame sektoriuje. Nėra nė dienos, kad nevyktų koks labai specifinis renginys, skirtas patenkinti smalsumui apie labiausiai gyvybe pulsuojančią pasaulyje intelektualią sritį, nuo kalbų apie dirbtinio bendrojo intelekto filosofiją iki „MLHops“ susitikimų, kur renkasi DI tipai, mėgstantys pagurkšnoti alų.

2024 03 22 06:45
Spausdinti