Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022
Kaip technologijos gali sustiprinti demokratiją
Audrey Tang

Taivano skaitmeninių technologijų ministrė Audrey Tang pasakoja, kiek daug naudos turi skaitmeninės erdvės, kuriose bendradarbiauja piliečiai, įmonės ir valdžia.

COVID-19 pandemija vis dar laiko pasaulį savo gniaužtuose. Matome, kaip daugelyje šalių sklinda dezinformacija, kelianti visuomenei nerimą ir gilinanti politinį susiskaldymą. Neretai šiuos procesus sustiprina socialinė žiniasklaida. Viso pasaulio vyriausybės iš paskutiniųjų bando pažaboti virusą ir jo sukeltas socialines problemas. Tačiau Taivane tarp tamsių debesų matome giedro dangaus prošvaisčių. Mūsų šalyje pandemija sustiprino gyventojų, valdžios ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo modelį, suglaudino visuomenės, valdžios ir įmonių partnerystes. Taip nutiko dėl to, kad sukūrėme skaitmeninę infrastruktūrą, leidžiančią žmonėms laisvai išsakyti savo nuomonę apie politines reformas.

Geras pavyzdys – mūsų COVID-19 kontaktų stebėjimo sistema 1922 SMS. Šį sprendimą Taivano pilietinių technologijų bendruomenės pasiūlė siekdamos užtikrinti privatumą ir drauge atverti galimybę efektyviai stebėti kontaktus. 2021 m. gegužę Taivanui susidūrus su pirmąja COVID-19 banga, decentralizuota vadinamųjų pilietinių įsilaužėlių grupė „g0v“ (rašoma su 0 vietoj o) pasiraitojo rankoves. Pilietinių technologijų specialistai aktyviai diskutavo, kaip pagerinti esamas registracijos sistemas, kurias iki tol daugiausia sudarė popierinės arba primityvios internetinės formos ir kurios daugiausia kėlė sumaištį ir visai nepadėjo suvaldyti viruso.

Žmonių galia

2022 02 14 11:00
Spausdinti