Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. APŽVALGA
Kaip V. Putino karas destabilizuoja pasaulį
Robertas Guestas

Robertas Guestas teigia, jog smulkesni diktatoriai pasimokys iš Vladimiro Putino klaidų. Pasaulis turi pasirūpinti, kad tos pamokos būtų teisingos.

Pasak vienos patarlės, kai du drambliai kaunasi, kenčia žolė. O kas nutinka, kai didelis lokys užpuola mažesnį gyvūną ir gauna grąžos? Patarlės čia nepadės, nors 2023 m. šis klausimas bus itin opus vidutinio dydžio valstybėms. Ryžtingas Ukrainos pasipriešinimas V. Putinui keičia labai daug geopolitinių lygčių.

Jei V. Putinas pralaimės, kai kurios Rusijos prisibijančios valstybės, pavyzdžiui, Baltijos šalys, šiek tiek atsipalaiduos. Kitos nerimaus, kad pralaimėjusi Rusija gali būti dar labiau nenuspėjama. V. Putinas tiesiogiai dar negrasino Kazachstanui, kuris, kaip ir Ukraina, turi ilgą sieną su Rusija ir didelę rusakalbių mažumą. Tačiau nacionalistiškai nusiteikę Rusijos apžvalgininkai jau ragina prezidentą padalyti šalį, t. y. užgrobti tam tikras žemes siekiant „apsaugoti“ etninius rusus nuo įsivaizduojamo persekiojimo. Apie Kazachstaną paistomi dalykai bauginamai primena melą apie Ukrainą: pavyzdžiui, kad netoli Rusijos sienos esama biologinio ginklo laboratorijų ir kad planuojama uždrausti mokyklose dėstyti rusų kalbą. Kad ir kaip baigtųsi karas Ukrainoje, kazachai turės dėl ko nerimauti.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

2023 01 12 06:40
Spausdinti