Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


MITYBA
Kaip vištiena turtingajame pasaulyje tapo populiariausia mėsa
The Economist
Pixabay
Mėsos karalius.

Iš 30 mlrd. ūkiuose auginamų gyvulių ir paukščių šiandien 23 mlrd. – vištos

Pietryčių Anglija. Paukštininkystės ūkyje netoli Kolčesterio tūkstančiai viščiukų tupi ant savo išmatų krūvos. Vištidę išvalys tik po to, kai visi paukščiai iškeliaus į skerdyklą, tad dabar jie gyvena deginami amoniako, ant kūnų sunkiai auga plunksnos. Taip ir skerdyklos nesulaukusių paukščių kūnuose knibžda skruzdėlės ir lervos. Vištininkystė – purvinas verslas, bet pelningas. EBPO šalyse kiaulienos ir jautienos vartojimas nuo 1990 m. nekinta, o vištienos – išaugo 70 proc. (žr. 1 grafiką).

Žmonės sušlamščia tiek vištienos, kad iš 30 mlrd. ūkiuose auginamų gyvulių ir paukščių vištos šiandien sudaro 23 mlrd. Carys Bennett iš Lesterio universiteto su kolegomis neseniai paskelbė darbą, kuriame suskaičiavo, kad bendra ūkiuose auginamų vištų masė yra didesnė už visų kitų planetos paukščių kartu sudėjus. Londone, maždaug 80 kilometrų į Vakarus nuo Kolčesterio, gausu keptą vištieną siūlančių kioskų. Daugelis iškabose naudoja JAV valstijų pavadinimus, įskaitant Kanzasą ir Montaną, ką ir kalbėti apie Kentukį. Bet moksleiviams ir vakaro pramogautojams keisti pavadinimai nė motais, o ir maisto kilme jie per daug nesirūpina.

2019 03 15 13:29
Spausdinti