Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JUODAS PAVOJUS
Kas neleidžia anglims užgesti?
The Economist
Shutterstock
Anglių ateitis dar ne juoda.

Finansuotojai, gelbėjantys taršiausią pasaulio kurą nuo išnykimo

Australijos Niukaslo uoste po žydru dangumi suversti kalnai akmens anglių. Didžiuliai kaušai krauna anglis ant konvejerio juostų, kuriomis jos pasiekia krovininius laivus, galinčius būti net trijų futbolo aikščių ilgio. Uosto terminaluose perkraunama 200 mln. tonų akmens anglių per metus, tad Niukaslas yra didžiausias anglių krovos uostas pasaulyje. Po pernykščių tiekimo sutrikimų dėl potvynių darbas vėl įsisuka. Naujausią, visapusiškai automatizuotą terminalą NCIG prižiūrintis Aaronas Johansenas visų laikų aukštumas beveik siekiančios apimties tikisi dar bent septynerius metus. Turtingos Azijos šalys, kaip antai Japonija ir Pietų Korėja, graibstyte graibsto aukštos klasės akmens anglis, kraunamas per terminalą. Vis dažniau ir besivystančios, kaip antai Malaizija ir Vietnamas.

Kitapus pasaulio nuotaikos visai kitokios. Pastarosiomis savaitėmis aktyvistai didžių rašytojų citatomis, įskaitant W. Shakespeare’o („Don’t shuffle off this mortal coil“, t. y. „Geriau nenusimesti tų žemiškų varžtų“) ir „Spice Girls“ („Stop right now“, t. y. „Tučtuojau liaukitės“), trikdė Europos bankų ir energetikos bendrovių visuotinius metinius akcininkų susirinkimus, ragindami nebekasti anglių. Daugiau įvairių žmonių nerimauja, kad šis kuras yra didžiausias šiltnamio dujų šaltinis, 2022 m. sudaręs daugiau nei 40 proc. su energija susijusios anglies dioksido emisijos. Pasak JT, gavyba turi mažėti po 11 proc. per metus, kad klimato atšilimas neperkoptų 1,5 laipsnio virš ikipramoninio lygio. Oficialias prognozes rengianti Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) aiškina, kad nereikia ruošti naujų kasyklų ir plėsti esamų. Klimato entuziastų nuomone, 80 proc. atsargų turi likti nesudeginta.

Iš esmės planuota, kad tai įvyks nutraukus tiekimo grandinės finansavimą. Daugiau kaip 200 didžiausių pasaulio finansininkų, įskaitant 87 bankus, pristatė politiką, kuria ribojamos investicijos į anglių gavybą ar jomis kūrenamas jėgaines. Skolintojai, kuriems tenka 41 proc. pasaulinio bankų turto, prisijungė prie Bankų aljanso dėl nulinės grynosios emisijos, pasižadėdami iki 2050 m. pertvarkyti portfelius – priderinti prie tokio emisijų tikslo. Viršūnių susitikime COP26, vykusiame 2021 m., JT prognozavo, kad ši kampanija „nurašys akmens anglis į istoriją“. Dar 2020 m. TEA manė, kad per vartojimo piką persirista prieš dešimt metų.

2023 07 21 06:45
Spausdinti