Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


NULIŲ SEKA
Kas nutiko dirbtinio intelekto perversmui?
The Economist
Shutterstock

Kol kas ši technologija neturi beveik jokio ekonominio poveikio

Atvykus į San Fransiską sunku nepasiduoti DI manijai. Skelbimuose pasakojama, kaip ši technologija iš pamatų pakeis darbo vietas. Barų lankytojai svarsto, kada pagaliau atsiras bendrasis DI arba kada mašinos taps pažangesnės už žmones. San Fransiske pagrindines būstines arba padalinius turinčios penkios didžiosios technologijų įmonės – „Alphabet“, „Amazon“, „Apple“, „Meta“ ir „Microsoft“ – į šią sritį investuoja didžiules sumas. Šiemet jos planuoja apie 400 mlrd. JAV dolerių kapitalo išlaidų daugiausia su DI susijusiai techninei įrangai, taip pat moksliniams tyrimams ir technologinei plėtrai.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Pasaulio technologijų sostinėje priimta manyti, kad DI pakeis pasaulio ekonomiką. Tačiau tam, kad ši technologija išnaudotų savo potencialą, įmonės visame pasaulyje turi ją įsigyti, pritaikyti savo poreikiams ir dėl to tapti produktyvesnės. Per pastaruosius metus investuotojai penkių didžiųjų technologijų įmonių rinkos vertę padidino daugiau nei 2 trln. JAV dolerių – apytiksliais „The Economist“ skaičiavimais, tikėdamiesi 300–400 mlrd. JAV dolerių metinio pardavimo prieaugio – maždaug tiek, kiek šiuo metu per metus parduoda „Apple“. Tačiau technologijų titanai dar labai toli nuo tokių rezultatų. Net optimistiškai nusiteikę analitikai mano, kad šiemet „Microsoft“ iš pardavimo, susijusio su generatyviniais ir kitais produktais, uždirbs vos 10 mlrd. JAV dolerių. Atokiau nuo JAV vakarinės pakrantės apskritai neatrodo, kad DI darytų didelę įtaką.

2024 08 09 06:45
Spausdinti