Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


RAUDONOJO MĖNULIO ZENITAS
Kinija tapo mokslo jėgaine
The Economist
Scanpix
Didžiausias Žemės teleskopas – dar viena Kinijos ambicija.

Ši šalis žengia priekyje įvairiose srityse: nuo augalų biologijos iki superlaidininkų fizikos

Pekine esančios Kinijos mokslų akademijos (KMA) pastato atriume stovi patentų siena. Šioje maždaug 5 metrų pločio ir dviejų aukštų aukščio sienoje tvarkingomis eilėmis išdėstyti ir skoningai iš nugaros apšviesti 192 patentai. Žemės lygyje atitverti aksomine virve stovi stikliniai indai su šių patentų saugomomis naujovėmis – sėklomis.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

KMA – didžiausia pasaulyje mokslinių tyrimų organizacija – ir kitos Kinijos institucijos itin aktyviai tiria maistinių augalų biologiją. Per pastaruosius kelerius metus kinai mokslininkai atrado geną, kurį pašalinus padidėja kviečių grūdų ilgis ir svoris. Kitas genas pagerina tokių pasėlių, kaip sorgai ir soros, gebėjimą augti druskingame dirvožemyje, o trečias gali padidinti kukurūzų derlių maždaug 10 proc. Praėjusių metų rudenį Guidžou ūkininkai nuėmė jau antrą KMA mokslininkų išvestų genetiškai modifikuotų didžiųjų ryžių derlių.

2024 07 12 06:45
Spausdinti