Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PASAULIS 2023. KINIJA
Kinijai sunkiai sekasi prisitaikyti prie naujų realijų. Ar dominuojančiam Xi Jinpingui užtenka drąsos nustatyti naują kursą?
Davidas Rennie

Pirmieji dešimt Xi Jinpingo vadovavimo Kinijai metų neigė įsivaizdavimą, kad vis griežtesnė politinė kontrolė – ekonominio dinamizmo ir socialinės harmonijos priešas. 2023-iaisiais, jam pradedant antrą dešimtmetį valdžioje, bus patikrinta, ar jo pasirinktas požiūris į valdymą – su galių susigriebimu ir mikrovaldymu – tvarus.

2012–2022 m., per pirmas dvi kadencijas Komunistų partijos vadovo poste, Xi Jinpingo intervencionizmą atsvėrė Kinijos gabaritai, dominuojanti padėtis daugelyje pasaulinių tiekimo grandinių ir ekonominis impulsas, susiformavęs per keletą rinkos reformų ir atsivėrimo pasauliui dešimtmečių. Atrodė, kad Kinija nenumaldomai kils, net Xi Jinpingui partijos valdžion perimant viską nuo šalies teisinės sistemos iki universitetų, žiniasklaidos ir pramogų sektoriaus, turint tikslą padidinti ūkio stabilumą ir sumažinti nelygybę.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną

Nacionalinis saugumas tapo Xi laikų politikos ramsčiu. Daugybė pinigų leidžiama pramonės politikai siekiant, kad Kinija galėtų nepriklausyti nuo kitų, kad JAV ir kitos priešininkės negalėtų jos atkirsti nuo gyvybiškai svarbių technologijų. Rimčiausia, jog reaguodama į COVID-19 pandemiją Xi Jinpingo Kinija sukūrė ambicingiausią istorijoje sekimo sistemą, apimančią užveriamas sienas, negailestingą testavimą, savaitėms uždaromus ištisus miestus, judėjimą stebinčias išmaniųjų telefonų programas ir ištisą armiją prievaizdų.

2023 02 09 10:00
Spausdinti