Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


Į PLATŲ PASAULĮ
Kinų įmonės sparčiai auga pasaulio pietuose
The Economist
Scanpix
Kinų automobilių pramonė lyg cunamis užliejo Rusiją.

Vakarų įmonės, saugokitės

Ne vieną dešimtmetį Kinija pasaulio verslo milžinėms buvo svarbi verslo veiklos vieta. Pasirodo, kinų įmonės niekuo nesiskyrė. Jos turėjo didžiulę ir svaiginamu greičiu augančią vidaus rinką, todėl nebuvo daug priežasčių ieškoti klientų užsienyje. O dėl milžiniško Kinijos gamybos sektoriaus su miniomis pigių darbininkų nebuvo jokio reikalo prekes gaminti kitur. Nepaisant daug kur turtingame pasaulyje keliamo triukšmo dėl kinų investicijų, kinų įmonių pėdsakas pasaulyje palyginti nedidelis.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Kinijos biržose kotiruojamos įmonės 2023 m. užsienyje gavo tik 1,5 trln. JAV dolerių pajamų, kotiruojamos JAV gavo 5,8 trln., o Europoje – 6,4 trln. Kinijos tiesioginės užsienio investicijos (TUI) kitose šalyse pernai prilygo tik 17 proc. Kinijos BVP, palyginti su 34 proc. JAV atveju ir 49 proc. Vokietijos. Negana to, daugelio investicijų tikslas buvo saugiai apsirūpinti žaliavomis arba įsigyti užsienio intelektinės nuosavybės. Net Kinijos turimas didžiausios pasaulio eksportuotojos vardas kažkiek klaidina: didelę, nors ir mažėjančią Kinijos į užsienį išsiunčiamų prekių dalį pagamina užsienio verslas.

2024 09 06 06:45
Spausdinti