Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KRAŠTUTINIAI DEŠINIEJI
Kodėl baltųjų nacionalistų terorizmas kelia pasaulinę grėsmę
The Economist
Scanpix
Gedulas Kraistčerče.

Kraistčerčo žudikas veikė vienas, bet sekdamas siaubinga tendencija

Atrodo, kad jis – tradicinis vienišas vilkas. Kovo 15-ąją dviejose mečetėse Kraistčerče, Naujojoje Zelandijoje, 50 į pamaldas susirinkusių žmonių nužudęs, o dar devynis sunkiai sužeidęs vyras, policijos žiniomis, nepriklausė jokiai organizacijai. Australo Brentono Tarranto, kuriam 28-eri, teigimu, smurtą sėjantys įsitikinimai susiformavo savarankiškai, naršant internetą ir apsilankius Europoje. Ginklus vyras įsigijo pats, įgūdžius tobulino priemiesčio šaudykloje. Ten niekas nė neįtarė, kad B. Tarrantas ruošiasi žudyti.

Vis dėlto jis priklausė platesniam judėjimui. Ant jo ginklų išvedžiotus vardus ir šūkius žino viso pasaulio baltųjų nacionalizmo ekstremistai, o kiti žmonės – vargiai. Padrikame internetiniame manifeste „Didysis pakeitimas kitais“ kartojama pagrindinė kraštutinės dešinės konspiracijos teorija, esą į Vakarų šalis migruojantys kitos odos spalvos žmonės ir musulmonai yra įsibrovėliai, kuriems padeda elitas, susimokęs svetimšaliais pakeisti etninius europiečius. Kadaise tai buvo kraštutinė idėja, o šiandien apstu paplitusių jos variantų, skambančių ne tik anoniminių pusgalvių žinutėse socialiniuose tinkluose, bet ir renkamųjų politikų kalbose nuo Vengrijos iki Ajovos.

Vienišas vilkas ir kitu atžvilgiu buvo su gauja. Dažnėja neonacių, baltųjų viršenybės apologetų ir kitų dešiniųjų ekstremistų išpuolių. Remiantis „Washington Post“ atlikta Pasaulinės terorizmo duomenų bazės analize, JAV tokių išpuolių daugiau nei islamistų atakų. Iš 263 šalyje 2010–2017 m. įvykusių teroristinių incidentų net 92 atvejais kalti kraštutiniai dešinieji, džihadistai įvykdė 38. Europa kol kas labiau kenčia nuo džihadistų, tačiau nuo 2010 m. padaugėjo mirčių nuo kraštutinės dešinės terorizmo (žr. grafiką).

2019 04 17 11:54
Spausdinti