Meniu
Prenumerata

šeštadienis, birželio 29 d.


BLOGIAUSIU ATVEJU
Kodėl JAV nėra apsaugotos nuo despoto
The Economist
Scanpix
D. Trumpą persekioja nepasitikėjimo šešėliai.

Demokratinė šalies sistema ne tokia tvirta, kaip atrodo

Jungtinių Valstijų prezidento postas – geidžiamas darbas, bent tarp tam tikro tipo senų vyrų, ištroškusių valdžios. Nedaug trūko, kad JAV įkūrėjų dėka pareigos būtų buvusios dar iškilesnės. Pirmasis viceprezidentas Johnas Adamsas manė, kad prezidentą reikėtų vadinti Jo Renkamąja Didenybe arba Jo Aukštybe. O Senatas pritarė kitokiam kreipiniui – Jo Šviesybė Jungtinių Valstijų Prezidentas ir jų Laisvių Gynėjas. Bet Atstovų Rūmai atmetė didinguosius titulus, o George’as Washingtonas su tuo sutiko, kad išsklaidytų teiginius, esą turįs monarchinių ambicijų. Kaltinimų vis tiek buvo. Ir jie kartojami kaskart, kai vienai iš partijų nepatinka, ką sumanė prezidentas, taigi, galima sakyti, beveik visada.

Rašytojai tokia baime neapsiribojo. Jų vaizduotė nupiešė, kaip charizmatiškas diktatorius sunaikina JAV demokratiją: prezidentas Bazas Vindripas iš Sinclairo Lewiso knygos „It Can’t Happen Here“ („Čia taip nebus“, 1935 m.), Nehemaja Skaderis iš Roberto Heinleino mokslinės fantastikos serijos „If This Goes On“ („Jei viskas tęsis“, 1941 m.), Čarlzas Lindbergas iš Philipo Rotho knygos „The Plot Against America“ („Sąmokslas prieš Ameriką“, 2004 m.). Prezidentas N. Skaderis, į politikus išėjęs užkampio pamokslininkas, laimi rinkimus 2012 m. Tada 2016 m. rinkimai atšaukiami.

Artėjant lapkričio rinkimams, panašius scenarijus įsivaizduoja ne tik rašytojai. Demokratai laiko Donaldą Trumpą pretendentu į tironus, nes bandė likti pareigose po 2020 m. pralaimėtų rinkimų. D. Trumpas, savo ruožtu, smerkiamai vadina Joe Bideną, nepaisant D. Trumpo intrigų laimėjusį rinkimus, uzurpatoriumi. D. Trumpas teigia, esą J. Bidenas piktnaudžiauja įgaliojimais inicijuodamas iš piršto laužtus teisinius procesus, kad D. Trumpas būtų įkištas už grotų. J. Bidenas kartu „su jam artimiausių banditų, nepritapėlių ir marksistų gauja“ bando „sunaikinti JAV demokratiją“.

2024 06 14 06:45
Spausdinti