Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


SKAUSMINGA SITUACIJA
Kodėl visur sveikatos priežiūros paslaugos panirusios į chaosą
The Economist
Shutterstock
Skuba, bet lėčiau.

Šiuo metu ypač nepalankus metas patirti širdies smūgį

Per COVID-19 pandemiją suvaržius judėjimą siekta vieno visa apimančio tikslo – kad nepersipildytų ligoninės. Šalių valdžia vylėsi, kad užsikrėtimai plačiau pasiskirstys laike, ir pavyks laimėti laiko pajėgumams didinti. Bet galiausiai diduma tų papildomų pajėgumų liko nepanaudoti. Anglijoje septynios „Nightingale“ ligoninės uždarytos sulaukusios tik kelių pacientų, kaip ir daugelis JAV lauko ligoninių. Žurnale „Health Policy“ paskelbtame tyrime apie Europos patirtį nustatytas tik vienas pavyzdys, kai COVID-19 pacientų buvo daugiau nei intensyviosios terapijos lovų – Italijos Lombardijos regione 2020 m. balandžio 3 d. Nors dabar turime pasakojimų apie perpildytas Kinijos ligonines, nulinių COVID-19 atvejų politikos atsisakiusią šalį užgriuvus didžiulei bangai, dar per anksti žinoti, ar tai pavieniai atvejai, ar platesnio, sisteminio nefunkcionavimo ženklas.

Už Kinijos ribų COVID-19 šiomis dienomis mažiau sukasi žmonių mintyse. Vis dėlto daug kur turtingajame pasaulyje sveikatos priežiūros sistemos dar niekada nuo to meto, kai COVID-19 pradėjo plisti, nebuvo taip arti kracho. Skirtingai nei nedarbo lygis ar BVP, maža naujausių duomenų, kurie leistų palyginti sveikatos priežiūros sistemų darbą skirtingose šalyse. Todėl „The Economist“ išnagrinėjo šalių, regionų ir net atskirų ligoninių skelbiamą statistiką, kad suprastų, kas vyksta. Rezultatai rodo, kad pacientus, gydytojus ir slaugytojus užgriuvo negailestingi pandemijos padariniai.

Pradėkime nuo Jungtinės Karalystės, turinčios kokybiškų duomenų. Nacionalinės sveikatos tarnybos (sutrumpintai ši valstybės institucija vadinama NHS) padėtis sunki. Prieš pat pandemiją žmogus, kuriam dėl sveikatos problemų reikėjo skubaus, bet ne neatidėliotino dėmesio (ši kategorija apima insultą ir širdies smūgį), greitosios pagalbos laukė vidutiniškai 20 minučių. Dabar laukia daugiau kaip pusantros valandos (žr. 1 grafiką). Pacientams gerokai dažniau tenka, gydytojams priėmus sprendimą guldyti, laukti ne vieną valandą, kol pagaliau bus nuvežti į palatą.

2023 02 10 06:45
Spausdinti