Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SKRYDŽIAI Į KOSMOSĄ
Kosmoso teisė nepritaikyta intensyvėjančiai žmonių veiklai kosmose
The Economist
NASA

Kosmose vis daugiau komercijos. Teisinei sistemai reikia pasivyti.

Gegužę Jeffas Bezosas valandą pasakojo, kaip įsivaizduoja žmonijos ateitį kosmose: daug dirbtinių gyvenviečių orbitoje, kiekvienoje – po milijoną žmonių. Verslininkas kalbėjo kaip privačios kosminių sprendimų bendrovės „Blue Origin“ steigėjas, bet paminėjo ir kitą įmonę, kuria garsėja labiau – „Amazon“.

Pasak J. Bezoso, „Amazon“ nebūtų atsiradusi, jei nebūtų buvę jau sukurtos infrastruktūros: pašto tarnybų siuntoms pristatyti, kompiuterių namuose prekėms užsakyti, kredito kortelių atsiskaityti. Šios kartos užduotis – sukurti analogišką „infrastruktūrą“ kosmosui. J. Bezosas išskyrė du elementus: daug pigesnį raketų paleidimą ir kosmoso išteklių eksploataciją. Bet galėjo paminėti ir elementaresnį veiklai būtiną aspektą – tinkamą teisinę aplinką.

Turimos taisyklės, kiek jų yra, iš esmės liko iš Šaltojo karo laikų. 1967 m. pasirašyta Kosminės erdvės sutartis sudaro kosmoso teisės pagrindą. Joje apibrėžiami baziniai principai, įskaitant tai, kad kosmosą gali laisvai tyrinėti ir naudoti visos valstybės ir draudžiama reikšti teises į suverenitetą. Vėlesnėse sutartyse nustatoma atsakomybė už kosminių objektų padarytą žalą ir reikalavimas valstybėms padėti gelbėti į bėdą patekusius astronautus.

2019 08 09 03:15
Spausdinti