Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2022. FINANSAI
Kripto yra daugiau nei valiutos
Chrisas Dixonas
Packy McCormickas

Blokų grandinės programos pakeis interneto ekonomiką, sako „a16z“ vadovaujantysis partneris Chrisas Dixonas ir „Not Boring Capital“ įkūrėjas Packy McCormickas.

Dėl vienos pirmųjų kriptovaliutų bitkoino, pasirodžiusio 2008 m., sėkmės daugelis žmonių blokų grandinės technologiją pirmiausia sieja su pinigais ir finansų sritimi. Bet blokų grandinės pritaikymo spektras kur kas platesnis. Šiandienės blokų grandinės gali būti visavertiškai programuojamos kaip kompiuteriai ar išmanieji telefonai. Jų unikalumas toks, kad programuotojai gali kurti tokį programinį kodą, kuris jau dabar numato griežtus įpareigojimus dėl to, kaip šis kodas funkcionuos ateityje. Bitkoino kodas užtikrina, kad apyvartoje nepasirodys daugiau kaip 21 mln. kritpovaliutos vienetų ar kad savininkai negali to paties bitkoino panaudoti du kartus, įskaitant įvairius kitus apribojimus, lemiančius šios valiutos patikimumą.

2022 m. parodys, kad blokų grandinės technologija gali būti taikoma kur kas platesniu mastu nei pinigai ir finansai. Decentralizuotos paslaugos pasikėsins į didžiųjų technologijų bendrovių dominavimą internete. Tokios naujos „web3“ tipo technologijos kaip skaitmeniniai žetonai smarkiai pagerins skaitmeninės ekonomikos sąlygas kūrėjams, technologijų specialistams ir smulkiesiems verslams.

2015 m. pasirodęs eteris tapo pirma blokų grandinės technologija, visapusiškai panaudojusia su bitkoinu užgimusias idėjas. Eteris įgalina programų veikimą (jos vadinamos išmaniosiomis sutartimis), kurios leidžia sukurti beveik bet kokią programą. Eteriu paremtos paslaugos siūlo pažangaus lygio funkcijas, kurios prilygsta centralizuotų technologijų bendrovių paslaugoms, tačiau leidžia išvengti nesąžiningo apmokestinimo ir centralizuotos kontrolės. Eteris taip pat leidžia kurti žetonus, t. y. programiniu kodu paremtus vertės vienetus, kurie jų naudotojams užtikrina nuosavybės teisę ir pajamų šaltinį.

2022 02 22 11:00
Spausdinti