Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2023. ŠIAURĖS IR PIETŲ AMERIKA
Kuboje turbūt ir toliau bus sunku, Komunistų partijai neatleidžiant gniaužtų
Sarah Birke
Laisvoji Kuba?.

Kovą kubiečiai rinks Nacionalinį Susirinkimą, butaforinį šalies parlamentą. Bet neverta tikėtis daug permainų šioje vienpartinėje valstybėje. 2021 m. aibės gyventojų išėjo į gatves reikalauti geresnių ekonominių sąlygų ir politinių laisvių. Daugelis ilgam pasodinti į kalėjimą. Vyriausybė sureagavo skirdama ūkyje šiek tiek daugiau vietos privačiam sektoriui, bet politiką toliau kaip visada griežtai kontroliuoja Komunistų partija.

Tik pačiuose pirmuosiuose rinkimų etapuose kubiečiai turi šiek tiek balso. Pusę Nacionalinio Susirinkimo narių nominuoja municipaliniai susirinkimai, kurių nariai prieš tai išrenkami po bendruomenių posėdžių. Likusius nacionalinio lygmens kandidatus iškelia oficialios organizacijos: profsąjungos, žemdirbių grupės, moterų ir studentų asociacijos. Kai prieinama iki Nacionalinio Susirinkimo rinkimų biuletenių spausdinimo, lieka vienas kandidatas į vieną vietą. Visus juos patvirtina partija ir vietai gauti užtenka paprastos daugumos. Tada jie patvirtina partijos pasirinktą prezidentą. Žinoma, kad tai bus tas pareigas nuo 2019 m. einantis Miguelis Díazas-Canelis.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Kubiečiai gali išreikšti nepritarimą nebalsuodami arba atmesdami kandidatus. Jie žino, kad politines permainas neša ne rinkimai, o machinacijos partijos viduje (Nacionalinis Susirinkimas susirenka tik du kartus per metus). Permainų ten maža – leidžiama tik Komunistų partija, o politinė agitacija nelegali. Bet gali pasidaryti įdomiau, kai visa senoji gvardija iškeliaus į amžinybę. Fidelis Castro mirė 2016 m., ir galingiausią partijos pirmojo sekretoriaus postą perėmė jo brolis Raúlis. 2021 m. pirmuoju sekretoriumi jis paskyrė M. Díazą-Canelį, greta prezidento vaidmens. Nuo 1959 m. revoliucijos pirmą kartą vadovo pareigas, bent jau popieriuje, gavo kažkas ne iš Castro šeimos. M. Díazas-Canelis – ištikimas partijos narys, bet gimė po revoliucijos, ir tokia situacija taps norma.

2023 02 02 10:00
Spausdinti