Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. EUROPA
Kyla pavojus, kad Rusija gali tapti nevaldoma ir nugrimzti į chaosą
Arkadijus Ostrovskis
Unsplash

2022 m. vasario 24 d. įsiveržęs į Ukrainą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekė užgrobti jos teritoriją, atimti suverenitetą, sunaikinti nacionalinės tapatybės idėją ir šalies likučius paversti žlugusia valstybe. Po aštuonių nuožmaus Ukrainos pasipriešinimo mėnesių jos valstybingumas ir tapatybė stipresni nei bet kada anksčiau, o visa tai, ką V. Putinas planavo Ukrainai, užgriuvo jo paties šalį.

Dėl V. Putino karo Rusija virsta žlugusia valstybe, kurioje nekontroliuojamos sienos, veikia privatūs kariniai dariniai, bėga gyventojai, smunka kovinė dvasia ir gali kilti pilietinis konfliktas. Ir nors Vakarų lyderiai vis labiau tiki Ukrainos galimybėmis atlaikyti V. Putino terorą, auga susirūpinimas dėl pačios Rusijos ateities. Ji gali tapti nevaldoma ir nugrimzti į chaosą.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Paimkime sienas. Absurdiškai ir neteisėtai aneksavusi keturis Ukrainos regionus – Chersoną, Donecką, Luhanską ir Zaporižią – nė nekontroliuodama visų jų teritorijų Rusija tapo valstybe su neteisėtomis teritorijomis ir kintančiomis sienomis. „Rusijos Federacija, kokią ją pažįstame, pati save likviduoja ir pereina į žlugusios valstybės etapą“, – sako politologė Jekaterina Šulman. Ji teigia, kad Rusijos administracija nebepajėgia atlikti esminių funkcijų. Aneksija nesustabdys Ukrainos pajėgų, bet parodys pavyzdį neramiems Rusijos regionams, įskaitant Šiaurės Kaukazo respublikas, kurios, pajutusios silpstančią centrinės valdžios kontrolę, tikėtina, pasuks išėjimo link.

2023 01 24 06:40
Spausdinti