Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2022. VERSLAS
Laukia chaotiški metai – didžiuliai pokyčiai lustų pramonėje tęsis toliau
Halas Hodsonas
Unsplash

Lustų gamybos versle buvo keblumų dar prieš smogiant pandemijai. Kinija ir JAV buvo įsitraukusios į geopolitines peštynes dėl šios strategiškai svarbios technologijos. Tuomet amerikiečiai darė viską, ką galėjo, kad kinų bendrovėms užkirstų priėjimą prie sudėtingų lustų gamybos įrankių, iš kurių daugelis gaminami Amerikoje. JAV taip pat svarstė galimybę subsidijuoti lustų gamybą šalyje ir skirti dešimtis milijardų dolerių valstybės lėšų šiai pramonei. Tai turėjo būti atsakas Kinijai, savo įmonėms skyrusiai šimtus milijardų dolerių.

Situaciją dar labiau apsunkino COVID-19, o atsikvėpti neleis ir 2022-ieji. 2021 m. viduryje pandemija sukėlė mikroschemų tiekimo krizę, kai didelė pasaulio dalis persikėlė dirbti iš namų ir tam įsigijo daug elektronikos prietaisų. Dėl to nukentėjo automobilių gamintojai, kurie prasidėjus pandemijai atšaukė lustų užsakymus, o atsigavus automobilių paklausai atsidūrė eilės gale. Todėl 2022 m. lustų gamintojams vis dar teks dirbti viršvalandžius siekiant padidinti pasiūlą.

Viso pasaulio vyriausybės darys viską, ką gali, kad paskatintų gamyklų, kurios užtikrintų šios srities plėtrą jų teritorijoje, statybas. JAV nuspręs, kaip išleisti 52 mlrd. JAV dolerių, kuriuos 2021 m. vasarą skyrė vietos lustų gamybos apimčiai padidinti. Jei viskas vyks pagal planą, Taivano mikroschemų gamintoja TSMC, kuri nesmarkiai pirmauja pasaulyje pagal aukšto lygio lustų gamybą, bus įpusėjusi statyti pirmąją savo gamyklą JAV. Europa arba svarstys, kokiomis priemonėmis paskatinti gamybą, arba tam jau leis savo lėšas.

Dėl nuolatinių pokyčių šiame sektoriuje vyriausybėms sunku veiksmingai paskirstyti mokesčių mokėtojų pinigus. Modernių lustų gamybos savikaina toliau auga, ir tai gamintojus verčia ieškoti naujų būdų pagerinti našumą. Vyriausybės, kurios išleidžia krūvas mokesčių mokėtojų pinigų, siekdamos pritraukti aukščiausio lygio gamybą, gali nepastebėti naujų technologijų, iš esmės keičiančių nusistovėjusią situaciją.

2022 02 24 06:31
Spausdinti