Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. ŠIAURĖS IR PIETŲ AMERIKOS
Lemtingas metas: prezidento rinkimai patikrins Brazilijos institucijas
Sarah Maslin

2022 m. Brazilija visa galva pasiners į rinkimus. Taigi daugiau kaip 30 politinių partijų bandys manipuliuoti politika ir ekonomika, taip pat derėtis, vykstant rinkimų kovai dėl daugiau kaip tūkstančio įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžios pozicijų. Iki rinkimų, kurie vyks spalį, ne vieną mėnesį bus atidžiai stebimos ir nuomonių apklausos. Vyriausybė bandys padidinti socialines išlaidas, siekdama laimėti balsų prezidentui Jairui Bolsonaro, ne pačius geriausius laikus išgyvenančiam dešiniajam populistui. To gali nepakakti.

Artėjant 2021 m. galui J. Bolsonaro reitingai smuko žemiau 30 proc., vis labiau niaukiantis Brazilijos ekonomikos perspektyvoms. Pirmą ketvirtį 1,2 proc. ūgtelėjęs BVP, antrą smuktelėjo 0,1 proc. Baisiausia COVID-19 banga atvedė prie naujų judėjimo suvaržymų, deguonies trūkumo, o vienu metu ir prie daugiau kaip 3 tūkst. mirties atvejų per dieną.

Rinkimai užgoš reformas ir privatizaciją. Ekonomikos ministrą Paulo Guedesą palaikantys investuotojai gali nebetikėti, kad jam pavyks įgyvendinti verslui palankų planą. 2021 m. pabaigoje Kongresas atrodė pasiruošęs patvirtinti atskiestą mokesčių pertvarką, bet svarbesnės ministro parengtos viešojo sektoriaus reformos atrodo pasmerktos. Siaučiant sausrai, o valstybinei skolai priartėjus prie 100 proc. BVP, rinkos nebus tokios nuolaidžios kaip 2021 m. Lyginant metus vertinama infliacija ir bazinė palūkanų norma, spalį atitinkamai siekusios 10,25 ir 6,25 proc., gali toliau augti. Apie 14 proc. brazilų neturi darbo. Dauguma iš neturinčiųjų jo neturės ir 2022 m., kai numatomas tik 1 proc. BVP prieaugis.

Daugelis dėl savo nelaimių kaltins J. Bolsonaro, kaip pradėjo nuo 2021 m. pradžios, kai buvo nukirstos skatinamosios išmokos. Nepasitenkinimo padaugėjo Senato tyrimui atskleidus, kad prezidentas ignoravo šešis „Pfizer“ pasiūlymus dėl COVID-19 vakcinos ir galbūt užsimerkė prieš korupciją, kai buvo deramasi dėl sutarčių (jis neigia prasižengęs). Žmonės pirmą kartą nuo pandemijos pradžios išėjo į gatves protestuoti prieš valdžią, 2022 m. vėl eis. Toliau augs peticijų dėl J. Bolsonaro apkaltos krūva, kurioje jų jau 139.

2022 01 12 06:35
Spausdinti