Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2022. AFRIKA
Madingas ir tvarus: prožektoriai nukryps į Afrikos mados dizainerius
Georgia Banjo
Panteros žingsniu.

2022-ųjų birželį Viktorijos ir Alberto (V&A) muziejus Londone surengs parodą apie Afrikos mados istoriją nuo nepriklausomybės iki šių dienų. Rimtas užmojis – jokiai parodai neįmanoma dorai pristatyti ištiso žemyno mados. Bet parinkę 250 eksponatų kuratoriai tikisi parodyti, kad viskas nesibaigia kutais, karoliukais ir vaško atspaudais.

V&A paroda nukreips prožektorius į Afrikos dizainerius, kaip antai „Lagos Space Programme“, vis dažniau pripažįstamus pasaulio mados sostinėse. Talentingi Afrikos kūrėjai varžosi dėl rimčiausių sektoriaus apdovanojimų, tokių kaip LVMH prizas jauniesiems menininkams, neseniai laimėtas Thebe Magugu iš PAR.

Už taikomas Vakarų Afrikos audimo metodikas Emmanuelis Okoro laimėjo inauguracinį prizą rugsėjį Paryžiuje vykusiame Afrikos dizainerių pristatyme „Africa Fashion Up“. Tarp rėmėjų – prabangūs Ispanijos mados namai „Balenciaga“. O jei kito dizainerio iš Nigerijos, Kennetho Ize, Karlui Lagerfeldui sukurtą kapsulę galima laikyti pavyzdžiu, 2022 m. žada daugiau bendradarbiavimo pristatant dizainerius iš Afrikos.

Daug Afrikos miestų turi savą margą, klestintį mados gyvenimą. Karštai laukiamos kiekvieną rudenį Dakare, Johanesburge ir Lagose vykstančios mados savaitės. Turtingos subkultūros, nuo puoštis mėgstančių Kinšasos saperių iki Johanesburgo afropanko scenos, toliau klestės. Bet JAV dizaineriai pelnys susidomėjimą kurdami drabužius Afrikos žvaigždėms, pavyzdžiui, aprengę afrobito dainininką „Grammy“ apdovanojimams ar sukūrę suknelę, kuria per naujausios knygos pristatymą vilkės Chimamanda Ngozi Adichie. Kai vasarą pasirodys grandiozinio Holivudo filmo „Juodoji Pantera“, kurio veiksmas vyksta pramanytoje Afrikos karalystėje, tęsinys, galima tikėtis daug Afrikos įkvėptų mados šou, kaip ir skundų, kad savinamasi kultūra.

2022 01 25 11:00
Spausdinti