Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. TECHNOLOGIJOS
Metavisata – kitas virtualus proveržis?
Timas Crossas
Metavisatos džiaugsmas.

Artimiausiais metais paaiškės, ar išsvajotoji metavisata gali tapti tikrove.

Po stalinių kompiuterių, visuotinio interneto ir išmaniųjų telefonų kompiuterijos pramonei atėjo laikas pasiūlyti naują proveržį. Ateinančiais metais didžiosios technologijų įmonės dar labiau stengsis realizuoti dvi susijusias ir daug dėmesio traukiančias galimybes. Viena jų yra virtualiosios (VR) ir papildytosios realybės (PR) akiniai – idėja, kad pagaliau sutalpinus kompiuterius į kišenę būtų logiška juos užmaukšlinti vartotojui ant veido. Kita galimybė yra metaverslas – mintis, kad šiuo metu vis dar daugiausia plokščias internetas, pagrįstas dvimačiu tekstu, vaizdais ir vaizdo įrašais, jau turėtų tapti trimatis ir įtraukiantis, kaip tam tikras visą pasaulį aprėpiantis vaizdo žaidimas.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Pradėkime nuo VR akinių, kurie šiuo metu yra nedidelė, bet auganti rinka. Analitikų įmonės IDC skaičiavimais, 2021 m. parduota apie 11 mln. tokių prietaisų. Maždaug du trečdaliai visų pardavimų teko feisbuką ir instagramą kontroliuojančiai bendrovei „Meta“. Tikimasi, kad artimiausiais mėnesiais ši įmonė išleis visą liniją naujų produktų. Spalio 11 d. ji pristatė naujausius VR akinius „Meta Quest Pro“. Jie kainuoja 1499 JAV dolerius ir yra gerokai brangesni nei bet kuris iš dabartinių įmonės siūlomų įrenginių, bet 2023 m. greičiausiai pasirodys pigesnių, platesniam vartotojų ratui prieinamų prietaisų.

2023 01 14 06:40
Spausdinti