Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. KINIJA
Moterims reikia balso: Kinijos moterys toliau kovos, kad būtų išgirstos
Alice Su
Ir Kinija.

Kinijos komunistų partijai nereikia tvirtos, energingos pilietinės visuomenės. Nuomonių skirtumas paprastai užgniaužiamas. Visuomenės protestai reti. Bet viena problema tebekelia visuomenės pyktį ir skatina reikalauti permainų – tai moterų teisės.

Pirmaisiais 2022 m. mėnesiais visuomenę sukrėtė žinia apie aštuonių vaikų motiną, kuri rasta prirakinta trobelėje Džiangsu provincijos kaime. Vėliau birželį išplito vaizdo įrašas, kaip keli vyrai mušė moteris, atstūmusias juos naktiniame restoranėlyje Hebėjaus provincijoje. Dėl abiejų istorijų visoje šalyje kilo diskusijos ir buvo reikalaujama atskaitomybės, nepaisant rimtos cenzūros politiškai jautriais metais. Galiausiai Kinijos valdžia abiejose provincijose atleido pareigūnus arba atliko tyrimus dėl jų ir suėmė skriaudikus. Kartu ji užgniaužė visuomenės diskusijas ir neleido Kinijos žurnalistams kastis giliau.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

2023 m. moterų teisės liks karšta tema. Kinijos įstatymų leidžiamasis organas, Nacionalinis Liaudies Kongresas, 2022-ųjų spalį priėmė moterų apsaugos įstatymo pataisas, kurios įsigalios 2023-iųjų sausį. Dėl pataisų buvo kilusios intensyvios viešos diskusijos. Pasitarime su visuomene per 80 tūkst. žmonių pateikė pasiūlymų, kaip jį taisyti. Pataisos apima naujas priemones prieš seksualinę prievartą mokyklose ir prekybą žmonėmis. Aiškiau apibrėžta, kas laikoma seksualiniu priekabiavimu. Skundą gavusios valdžios įstaigos turi reaguoti greičiau ir konkrečiau. Uždrausta diskriminuoti darbe, įskaitant sprendimus dėl įdarbinimo ar paaukštinimo priimti atsižvelgus į tai, ar moteris susituokusi ir ar turi vaikų.

2023 02 20 06:40
Spausdinti