Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. ŠIAURĖS IR PIETŲ AMERIKOS
Naftalinu atsiduodanti Meksikos energetikos politika kenkia šaliai ir planetai
Sarah Birke
Tabasko energijos šaltinis.

2023 m. Meksikos energetikos politika vis labiau nederės prie kitų šalių. 2018 m. atėjęs į valdžią, vėliau prezidentas Andrésas Manuelis Lópezas Obradoras, kurio gimtoji Tabasko valstija XX a. 8-ajame ir 9-ajame dešimtmetyje gerai gyveno iš ten rastos naftos, stengėsi anuliuoti 2014 m. energetikos reformas, atvėrusias Meksikos rinką. Ūkiui skatinti jis pirmenybę teikia valstybės įmonėms, o šalis, jo manymu, turėtų pati pasigaminti reikiamą energiją, užuot ją importavusi. Jo politika ir įstatymai, iš kurių daugelio negalima vykdyti dėl teismo įsakymų, toliau bus nukreipti į šį tikslą, nepaisant kainos.

Naujo naftos perdirbimo komplekso statyboms vyriausybė jau išleido milijardus dolerių ir nusprendė palikti veikti akmens anglimis kūrenamas jėgaines. Be to, ji padėjo valstybinėms elektros ir naftos bendrovėms, teikdama joms pirmenybę prieš privačias. Kooptavusi sektoriaus reguliavimo įstaigas, vyriausybė apsunkino privačių įmonių paraiškų dėl leidimų procesus, todėl joms sunkiau gaminti elektrą arba ieškoti naftos telkinių. Šiuo metu Meksika eksportuoja žalią naftą ir importuoja gamtines dujas. Dabar planuojama naftą pasilikti ir iš jos gaminti šaliai elektrą.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Konfliktas Ukrainoje paskatino pasaulį siekti energetinio savarankiškumo. Bet neaišku, ar Meksika pajėgi pasigaminti pakankamai elektros. Be to, energija veikiausiai pabrangs. Valstybinės elektros tiekėjos CFE veiklos sąnaudos daug didesnės nei privačių tiekėjų. Senas ir neefektyvias jos jėgaines brangu išlaikyti. Tas sąnaudas teks perkelti vartotojams – tiesiogiai arba vyriausybei daugiau subsidijuojant.

2023 02 06 06:40
Spausdinti