Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PILIETYBĖ
Namai – kur piniginė
The Economist
Scanpix
Kiek esate pasiryžę mokėti?.

Prekyba pilietybe ir leidimais gyventi – didelis verslas. Ir kontroversiškas.

Paklaustas, kaip tapo Juodkalnijos piliečiu, buvęs Tailando ministras pirmininkas Thaksinas Shinawatra atsako paprastai: „Nusipirkau salą.“ Iš Th. Shinawatros, nuversto per 2006 m. perversmą, atėmė Tailando pasą, todėl jam ir reikėjo kito. Vienu metu atrodė, kad jis kolekcionuoja pasus. Kalbama, jog Th. Shinawatra jų turi šešis. Politiko teigimu, turėtas Nikaragvos pasas nebegalioja.

Kaip rašė amerikiečių poetas Robertas Frostas, „namai“ – ten, kur tau prireikus nuvykti tave turi priimti, bet Th. Shinawatrai, kaip ir daugeliui kitų, paaiškėjo, kad gimtųjų namų neužtenka. Investicinių migrantų vis daugiau. Kasmet nuperkama ir parduodama tūkstančiai pasų – beveik visada juos perka turtuoliai. O leidimų gyventi komerciniais būdais įsigyjama šimtai tūkstančių.

Klestintis pilietybės ir leidimų gyventi už investicijas (PLGI) sektorius, kuriame dirba konsultantai, teisininkai, bankininkai, finansininkai ir NT agentai, uoliai konsultuoja pasiturinčius investuotojus, nepatenkintus vienos niekingos pilietybės primetamais suvaržymais, kaip ir kur įsigyti kitą pilietybę ar bent ilgalaikę vizą su leidimu gyventi.

2018 12 14 02:00
Spausdinti