Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. JAV
Naujas antirekordas: tvenkiniai džiūsta ir dėl to sunkiau pereiti prie švarios energijos
Aryn Braun
Freepik
Nevada.

Visoje vakarinėje JAV dalyje kraštovaizdį bjauroja daugiau nei du dešimtmečius regioną džiovinusių didžiulių sausrų randai. Arizonoje turistai gali pėsčiomis keliauti per kanjonus, kurie anksčiau buvo po vandeniu. Kalifornijos laukai, kuriuose kadaise augo vandenį godžiai siurbiantys augalai, pavyzdžiui, liucernos, dabar dirvonuoja. Nusekus tvenkiniams dienos šviesą vėl išvydo kadaise užlieti apleisti miestai.

Kaip teigiama žurnale „Nature Climate Change“ paskelbtame straipsnyje, dabartinė sausra pietvakarinėje JAV dalyje yra sausiausias 22 metų laikotarpis per pastaruosius 1200 metų. Rugpjūčio 16 d., kai federalinė vyriausybė paskelbė naujus vandens tiekimo apribojimus Nevadoje ir Arizonoje, 86 proc. vakarinių teritorijų buvo mažų mažiausiai „neįprastai sausa“, o pusėje regiono tvyrojo didelė, itin didelė arba išskirtinai didelė sausra (žr. žemėlapį). Kai kurios regiono dalys nuo seno yra sausringos ir atšiaurios, tačiau dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos sausringi laikotarpiai paaštrėjo.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Regionui džiūstant kenčia ne tik žemės ūkis ir ekosistemos. Grėsmė kyla visai vakarinių valstijų energijos infrastruktūrai. Daugelis didžiųjų užtvankų gamina hidroenergiją, kuri dešimtmečius buvo patikimas atsinaujinančiosios energijos šaltinis. Apie 32 proc. JAV pagaminamos atsinaujinančiosios energijos 2021 m. buvo pagaminta iš vandens, 44 proc. iš jos – Kalifornijoje, Oregone ir Vašingtone. Mokslininkai giria hidroenergiją dėl jos lankstumo: išaugus elektros poreikiui, labai nesunku padidinti vandens energijos išdirbį.

2023 02 02 06:40
Spausdinti