Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2022. KULTŪRA
Nebloga kolekcija: dėmesio verti nauji pasaulio muziejai
Rachel Lloyd
Garantuotas hitas.

Pastarieji pora metų muziejams buvo liūdni. 2019 m. šimtą populiariausių pasaulio įstaigų aplankė per 230 mln. žmonių, o 2020 m. – tik 54 mln., kai koronavirusas privertė suvaržyti judėjimą ir riboti socialinius kontaktus. Daugiau kaip 40 proc. muziejų, kuriuos apklausė už kultūrą atsakingas JT padalinys UNESCO, 2021 m. kartais vėl teko užverti duris, užėjus naujoms viruso bangoms. Dėl pandemijos parduota daug mažiau bilietų (jie – svarbus muziejų pajamų šaltinis), ji atsiliepė valstybinėms subsidijoms. Dalis muziejų pradėjo pardavinėti kolekcijose turimus meno dirbinius, kad turėtų iš ko mokėti atlyginimus ir padengti einamąsias išlaidas.

Su tamsumomis 2022-ieji sektoriui atneš ir pragiedrulių. Gegužę Talsoje (Oklahoma) duris atvers Bobo Dylano centras, kurio kolekcijoje surinkta per 100 tūkst. artefaktų, bylojančių apie muzikanto įtaką kultūrai. Gerbėjai galės pasiklausyti neišleistų dešimt kartų „Grammy“ apdovanojimą gavusio dainininko ir dainų autoriaus kūrinių ir sužinoti, kaip sukurti tokie hitai kaip „Like a Rolling Stone“. Bus eksponuojamos užrašų knygelės, laiškai ir kiti rankraščiai, atskleidžiantys literatūrinį pajautimą, už kurį B. Dylanas 2016 m. pelnė Nobelio literatūros premiją. Folkroko žvaigždė yra bandęs kurti ir vizualųjį meną: 1970 m. sukūrė albumo „Self Portrait“ viršelį, visame pasaulyje yra eksponavęs savo spalvingus ekspresionistinius paveikslus. Ką nors naujo gali sužinoti net patys tikriausi dylanologai.

Tie, kurių muzikiniam skoniui artimesnis teatras, galės užsukti į Brodvėjaus muziejų po to, kai jis bus atidarytas vasarą Niujorke. Ten bus pasakojama istorinio menų rajono istorija nuo 1735 m., kai buvo atidarytas pirmasis teatras, iki šių dienų. (Prieš pandemiją Brodvėjaus sezonas buvo pats geriausias istorijoje, per metus iki 2019-ųjų gegužės buvo surinkta 1,8 mlrd. JAV dolerių.) Iš vizualiojo meno ir interaktyvių instaliacijų lankytojai sužinos apie sektoriaus pirmeivius, pabus istorinių miuziklų užkulisiuose ir sužinos, kaip kuriamas Brodvėjaus pasirodymas.

Birželį, po 12 metų nuo tos dienos, kai buvo pasirinktas architektūrinis projektas, Osle naujoje vietoje prie vandens duris atvers Nacionalinis muziejus, įkurtas 2003 m. sujungus kelis muziejus, įskaitant Nacionalinę galeriją ir Šiuolaikinio meno muziejų. Naujosios patalpos bus erdvios – bendras muziejaus plotas 54,6 tūkst. kvadratinių metrų, taigi tai – didžiausias toks muziejus Šiaurės šalyse (nors dalis vietinių skundžiasi, kad jis atrodo kaip kalėjimas). Bus eksponuojama apie 5 tūkst. meno kūrinių iš muziejaus kolekcijos, t. y. dvigubai daugiau nei anksčiau. Labiausiai vertinamas kolekcijos kūrinys – Edvardo Muncho paveikslas „Šauksmas“, bet atidarymo parodoje pagrindinis dėmesys teks šiuolaikiniam norvegų menui su klausimais „Kas yra geras menas? Ir kas sprendžia?“. Tikrai geri klausimai.

2022 01 08 06:30
Spausdinti