Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. KINIJA
Nieko apie mus be mūsų: Kinijos moterų pyktis gali vesti į geresnę ateitį
Feng Yuan

Kinijos moterys dėl daug ko pyksta ir vis dažniau išdrįsta tą pyktį išreikšti. Dvi plačiausiai Kinijos socialiniuose tinkluose 2022 m. nuskambėjusios istorijos buvo susijusios su jomis. Viena apie moterį, kuri buvo rasta prirakinta trobelėje – parduota ir skriausta, pagimdžiusi aštuonis vaikus. Kita apie Tangšane, šalies šiaurėje, seksualiai priekabiavusį vyrą, kuris su aštuoniais draugais restoranėlyje sumušė keturias moteris už tai, kad juos atstūmė. Nors tai nebuvo įprasti atvejai, jie simbolizuoja, kokį smurtą ir skriaudas Kinijoje iki šiol patiria moterys.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Kinijos moterims nuo seno sakoma, esą jos lygios su vyrais, ir jos jautėsi palyginti saugios. Bet dabar toks jausmas nyksta. Jos pyksta ne tik dėl fizinio smurto prieš jas, bet ir dėl to, kaip valdžia reaguoja į tokius incidentus. Pareigūnai galiausiai gal ir imasi veiksmų prieš kaltininkus, bet tik kilus didžiuliam visuomenės pasipiktinimui. Jie ne itin stengiasi realiai užtikrinti kasdienes moterų teises. Moterų socialinių tinklų paskyros gali bet kada dingti. Aktyvistes policija gali aplankyti, jei ne sulaikyti, vien už tai, kad paskelbė ar perskelbė „teiginių jautria tema“ apie savo patirtis. Todėl Kinijos moterys 2023 m. pasitinka užduodamos daug klausimų.

Ar ateinančiais metais bus atsiliepta į jų pyktį? Gal iš dalies, nes iš pareigūnų pusės yra padrąsinamų ženklų. Moterų teisių apsauga paminėta neseniai vykusiame Komunistų partijos suvažiavime. Tačiau valdžia siekia stabilumo ir pasakys bet ką, kad tik jį palaikytų. Bet moterys reikalauja daugiau. Jos reikalauja veiksmų. Ypač jaunos moterys vis geriau žino savo teises ir joms labai nepatinka, kad jų poreikiai ir teisės stumiami į šalį.

2023 02 17 06:40
Spausdinti