Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV IR UKRAINA
Nuo Paulo Manaforto iki lemtingo Donaldo Trumpo skambučio
The Economist
Scanpix
Užlipti ant ukrainietiško grėblio.

Kaip prasidėjo istorija apie keblioje padėtyje atsidūrusius ukrainiečius ir jų kontaktus su naudos siekiančiais amerikiečiais

Viktoras Janukovyčius, netekęs pareigų, atsidūrė keblioje padėtyje. 2002 m. tapęs Ukrainos ministru pirmininku jis tikėjosi, kad 2004 m. gruodį bus išrinktas prezidentu. Oficialūs rinkimų rezultatai lūkesčius patvirtino, bet tada tūkstančiai demonstrantų apsitaisė oranžine atributika ir išėjo į Kijevo gatves teigdami, kad skaičiavimas suklastotas. Aukščiausiasis teismas davė nurodymą perskaičiuoti balsus. Rezultatus anuliavo.

Posovietinė Ukraina tuomet teturėjo 13 metų ir plaukė pasroviui. XX a. 9-ajame dešimtmetyje ten buvo ir užkietėjusių komunistų, ir aršių nacionalistų, dalis šalies teritorijos jau seniai šliejosi prie Europos, o kita dalis ištikimai laikėsi rusų, nebuvo realios valstybingumo tradicijos. Tuo pasinaudojo į oligarchus taikantys žmonės, siekdami išsidalyti nemenkas valstybės rentas ir turtus.

Vieni tų oligarchų nuėjo į politiką, kiti bičiuliavosi su politikais. Visiems reikėjo apsaugos nuo Rusijos, Europos ir JAV galingųjų, visi ją pirko. Ukrainos politika ir ryšiai su užsieniu virto oligarchų verslo interesų tęsiniu. Šalies parlamentas tapo rinka.

2019 11 15 12:44
Spausdinti