Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TALIBANAS SUGRĮŽO
Nuo Saigono iki Kabulo – ką amerikiečių fiasko Afganistane reiškia pasauliui
The Economist
Scanpix
Kabulas po talibų kojomis.

Kaip buvo Vietname, taip ir Afganistane pralaimėjimas žymi posūkio tašką. Daugelis būgštauja, kad įsidrąsins JAV priešai, kiti viliasi, kad dabar JAV bus pajėgesnės su jais susiremti

BEREKLAMOS:

„Talibanas – tai ne Šiaurės Vietnamo kariuomenė, – liepos 8-ąją pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas, praėjus kelioms dienoms, kai amerikiečiai paliko Bagramo oro bazę, 20 metų tarnavusią jiems kaip pagrindinis karo Afganistane centras, neinformavę bazei vadovaujančio afganistaniečio. – Jie nė iš tolo neprilygsta pajėgumu. Nebus tokios situacijos, kai teks iš Afganistano surinkus žmones traukti nuo JAV ambasados stogo.“ Jau rugpjūčio 15 d. Kabulo langus drebino „Chinookai“, rinkdami JAV diplomatus iš gremėzdiško ambasados pastato. Miesto oro uosto kilimo taką užplūdo desperatiški afganistaniečiai. Kai kurie bandė kabintis į C-17 transporterio važiuoklę ir žuvo nukritę.

Chaosas kilimo take ryškiai kontrastavo su praėjusios dienos įvykiais, kai talibai beveik be kraujo užėmė Kabulą. Dabar Talibano kontroliuojama Afganistano dalis didesnė nei 2001 m., kai reaguodami į Rugsėjo 11-osios išpuolius jį nuvertė amerikiečiai (žr. žemėlapį). Atrodė, kad prezidentūroje Kabule aplink šalies prezidento Ashrafo Ghani paliktą stalą pozuojantys talibų kovotojai dulkėtais sandalais patys stebisi savo pergale. „Pasiekėme pergalę, kurios nebuvo tikėtasi“, – pripažino Talibano vado pavaduotojas Mullah Abdulas Ghani Baradaras.

2021 09 04 07:00
Spausdinti