Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PASAULIS 2023. EUROPA
Nuo šiol tik geryn: kaip 2023-ieji susiklostys JK lyderiui R. Sunakui?
Duncanas Robinsonas

2023 m. Didžiosios Britanijos politika prasidės pagoniškai. Dėl plataus masto protestų Rishi Sunako konservatorių vyriausybės likimą lems ne rinkėjai, parlamento nariai ar streikuojantys transporto darbuotojai, o oras. Po neįprastai šilto rudens spustelėjus šaltukui gali tekti imtis periodiškai atjungti elektros energijos tiekimą, ir tai sužlugdytų vyriausybę. O jei žiema bus šilta, sąskaitos už energiją bus mažesnės ir valstybės finansuose atsivers ne tokia didelė skylė.

Įsivaizduokime, kad orų dievai ponui R.Sunakui nusišypsos. Atėjus pavasariui, jis pastebi, kad reikalai klostosi geriau, nei tikėtasi. Kai 2022 m. spalį jis perėmė valdžią, leiboristai turėjo 30 taškų persvarą. Dabar kai kuriose apklausose konservatoriai atsilieka vos penkiais taškais net po to, kai kancleris Jeremy Huntas skaudžiai padidina mokesčius ir apkarpo išlaidas.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Sėkmingai permetęs kaltę dėl sparčiai brangstančių nekilnojamojo turto paskolų savo nelaimingai pirmtakei Lizai Truss, R. Sunakas tampa populiaresnis net už savo partiją, ir ekonomikos klausimais juo labiau pasitikima nei leiboristų lyderiu seru Keiru Starmeriu. Kadangi kiti parlamento rinkimai turėtų įvykti ne vėliau kaip 2025 m. sausį, R. Sunako patarėjai pradeda nedrąsiai siūlyti surengti pirmalaikį balsavimą. Tačiau po kelias savaites trukusių svarstymų R. Sunakas nusprendžia nerizikuoti.

2023 01 27 06:40
Spausdinti