Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PASAULIS 2022. JAV
Nusikalstamumas JAV nebemažės? Žmogžudysčių skaičius auga
Jonas Fasmanas
Pexels

2020 m. padaugėjo žmogžudysčių. Nepriklausomai nuo priežasties, jų lygis vargu ar greitai sumažės.

1981 m. išleistame, bet apie 1997 m. pasakojančiame futuristiniame filme „Escape from New York“ („Pabėgimas iš Niujorko“) Kurtas Russellas vaidina buvusį specialiųjų pajėgų karį Sneiką Pliskeną, kurio užduotis – iš milžinišku griežto režimo kalėjimu paversto Manhatano išgelbėti pagrobtą prezidentą. Kaip dažnai būna mokslinėje fantastikoje, filmas į ateitį suprojektavo aktualų to meto nerimą: 1980 m. Niujorke nužudyta daugiau žmonių (1814) nei bet kuriais metais nuo tada, kai policijos departamentas 1931 m. pradėjo stebėti tokius duomenis. Po dešimties metų skaičius pasiekė 2245.

XX a. paskutinio dešimtmečio pradžioje JAV kasmet buvo nužudoma po beveik 25 tūkst. žmonių. Bet tada įvyko netikėtumas – šalyje pradėjo darytis saugiau. Nuo 1993 iki 2019 m. žiaurių nusikaltimų lygis JAV sumažėjo beveik perpus. Dėl priežasčių iki šiol karštai ginčijamasi. Aiškinama ir griežtų bausmių politika, dėl kurios žmonės, kurie kitu atveju būtų darę nusikaltimus, sėdi uždaryti, ir geresne policijos taktika, ir sumažėjusiu grynųjų pinigų naudojimu, narkotikų ir alkoholio vartojimu, ir nutrauktu benzino su švinu naudojimu (švino poveikis koreliuoja su agresija). Mažiau ginčytina, kad 2020 m. žmogžudysčių skaičiai šoktelėjo (išaugo beveik 30 proc. – nematytai daug), taigi daugeliui dabar baisu, jog ilgai kritęs nusikalstamumas toliau nebemažės ir suka į kitą pusę.

Patariantys nesijaudinti pastebi, kad net ir dabar, kai lygis šoktelėjo, JAV tebėra daug saugesnės, nei buvo. 1980 m. kasmet buvo nužudoma daugiau kaip dešimt iš 100 tūkst. amerikiečių, o 2020 m. – tik kiek daugiau kaip šeši (praėjusio dešimtmečio viduryje pasiektas žemiausias taškas ir buvo mažiau kaip penki). Jie pabrėžia, kad šuolis įvyko per pandemiją, kai užsidarė mokyklos ir bendruomenės centrai, nedirbo kiti socialinių paslaugų teikėjai, kurie kitu atveju būtų davę vaikinams vietą, kur pasidėti, taip pat per masinių protestų metą po to, kai policininkas Mineapolyje nužudė George’ą Floydą (kai kurie teigia, kad tokiomis aplinkybėmis policija atsitraukia). Jie taip pat priduria, kad bendrai 2020 m. nusikalstamumas sumažėjo, nors tuo nereikėtų guostis: gera naujiena, kad, tarkime, apvogta mažiau automobilių, nenusveria daug blogesnės žinios, kad nužudyta daugiau žmonių.

2022 01 24 11:00
Spausdinti