Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. KULTŪRA
Paroda tęsiasi: kokių naujų muziejų ir parodų laukti 2023-iaisiais
Rachel Lloyd
Kas taip sakė?.

Kaip ir daugeliui muziejų, „Rijksmuseum“ skaudžiai atsiliepė COVID-19 pandemija. 2020 m. buvo blogiausi nuo XX a. 7-ojo dešimtmečio – muziejus sulaukė tik 675 tūkst. lankytojų. O tada atėjo 2021 m., kai į vertybes Amsterdame užsuko pasižiūrėti tik 625 tūkst. žmonių. Bet 2023-iųjų vasarį jo darbuotojai ruošis pasitikti didžiules sugrįžusias minias. Artėjanti Johanneso Vermeerio darbų paroda bus visų laikų didžiausia, iš kolekcijų Berlyne, Dubline, Hagoje, Niujorke ir Vašingtone į vieną vietą surinkus 27 iš 35, kaip skaičiuojama, jo paveikslų. Parodoje bus pristatyti ir neseniai atliktų mokslinių paveikslo „Pienininkė“, nutapyto apie 1660 m., tyrimų rezultatai, kurie padės geriau suprasti J. Vermeerio metodą. Tai bus grandiozinė metų meno paroda.

Jei kam mielesnis XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios menas, vertėtų užsisakyti bilietus į parodą „Po impresionizmo“, kuri kovą bus atidaryta Nacionalinėje galerijoje Londone. Parodoje bus surinkti P. Cézanne’o, V. van Gogho, G. Klimto, H. Matisse’o, E. Muncho, P. Picasso ir A. Rodino kūriniai, siekiant patyrinėti, kaip Europos miestuose vystėsi tokie stiliai kaip kubizmas ir ekspresionizmas. P. Picasso gerbėjai turi daugiau ko laukti. JAV ir Europoje tuzinais parodų bus paminėtos penkiasdešimtosios ispanų dailininko mirties metinės.

Kelios Jungtinės Karalystės kultūros įstaigos 2023 m. vėl atvers duris. V&A vaikystės muziejus vasarą pakvies lankytojus nauju vardu „Young V&A“, papildytas trimis naujomis galerijomis su 2 tūkst. objektų. Po trejų renovacijos ir statybos darbų metų duris visuomenei vėl atvers ir Nacionalinė portretų galerija. Mokslo muziejuje atidaroma Energijos revoliucijos galerija nebus sutikta taip entuziastingai. Jos tema – kaip sustabdyti klimato kaitą – labai reikalinga. Bet sprendimas pagrindine galerijos rėmėja pasirinkti indų konglomeratą „Adani Group“, užsiimantį anglies kasyba, buvo masiškai sukritikuotas.

Ateinančiais metais bus atidarytos ne tik pertvarkytos parodų erdvės, bet ir visai nauji objektai. 2019 m. Pietų Korėjos vyriausybė paskelbė planuojanti iki 2023 m. pastatyti 186 muziejus ir meno galerijas; bene labiausiai intriguoja Seulo robotų ir DI muziejus, turintis atverti duris paskutiniais metų mėnesiais. Muziejus liudys mašinų išradingumą iš visų pusių: robotai ne tik eksponuojami, bet ir prisidėjo prie projektavimo, gamybos ir statybos, kaip nurodo už projektą atsakinga architektė Melike Altınışık. Taigi robotai padės sukurti vieną iš pirmųjų robotams skirtų muziejų.

2023 01 01 06:40
Spausdinti