Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


DIDYSIS ĮPĖDINIS PRADEDA NAUJĄ DEKADĄ
Pastarieji dešimt metų „Apple“ buvo sėkmingi. Dešimt ateinančių gali būti sunkesni
The Economist
Scanpix
Įpėdinis, kuris nenuvylė.

Timui Cookui minint dešimtmetį vadovo poste, didžiausia suma pasaulyje įvertintos įmonės laukia nauji iššūkiai

Obuolys tikrai kris, net jei iš lėto. Kai T. Cookas prieš dešimt metų perėmė vairą iš Steve’o Jobso, kuris buvo vienas „Apple“ įkūrėjų, net didžiausiems įmonės gerbėjams buvo neramu, ar ji nesmuks. Įmonės sielą, it Vilis Vonka įgudusiai dirigavusią skaitmeniniam „Apple“ šokolado fabrikui, turėjo pakeisti automatas, iškopęs į viršų organizuodamas pasaulines tiekimo grandines ir nagrinėdamas lenteles su skaičiais. Kaip toks necharizmatiškas žmogus gali įkvėpti „Apple“ darbuotojus ir toliau kurti, S. Jobso žodžiais, „beprotiškai puikius“ produktus?

Paaiškėjo, kad T. Cookas gali. Jam rugpjūčio 24-ąją minint dešimt vadovavimo „Apple“ metų, niekas nė necyptelėjo. Ir ne be pagrindo. Jis pasirodė kaip bene sėkmingiausias įpėdinis technologijų sektoriuje, kuriame netrūksta nesėkmingai įkūrėjų pėdomis bandžiusių sekti vadovų. Grynai iš finansinės pusės jis net vadovavo daug sėkmingiau nei amžinatilsį S. Jobsas, kuris atsistatydinęs po šešių savaičių mirė nuo kasos vėžio.

Joks kitas vadovas nėra sukūręs tiek bendros vertės akcininkams kiek T. Cookas (žr. 1 grafiką). Jam perėmus pareigas iš S. Jobso, įmonės rinkos vertė siekė 349 mlrd. JAV dolerių, o šiandien – 2,5 trln. (žr. 2 grafiką), t. y. tiek nėra buvusi verta nė viena kita biržoje kotiruojama bendrovė. Jam vadovaujant išaugo metinės prekybos apimtis: nuo 108 mlrd. JAV dolerių 2011 m. iki 274 mlrd. pernai. Pasiekęs 57 mlrd. JAV dolerių, grynasis pelnas išaugo daugiau kaip dvigubai, ir „Apple“, pralenkusi naftos bendrovę „Saudi Aramco“, įsitaisė pelningiausių pasaulio įmonių viršūnėje. Mažiau kalbama apie tai, kad jam vadovaujant septyngubai išaugo ir 1 trln. JAV dolerių viršijo „Apple“ ūkis“, t. y. bendra metinių pačios „Apple“ pajamų ir visko, ką vienoje iš jos platformų uždirba kitos įmonės, suma.

2021 10 29 06:45
Spausdinti