Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASAULIS 2023. AZIJA
Pavojingai kaistantys taškai: Azijoje šaltasis karas niekada nebuvo pasibaigęs
Dominicas Ziegleris
Niekas nesikeičia.

Nesenos diskusijos, ar Azijoje bręsta naujas šaltasis karas, neturi reikšmės. 2023 m. auganti įtampa pabrėš, kad, nepaisant optimistinių XX a. paskutinio dešimtmečio pradžios vertinimų, esą pasaulis linksta į vakarietišką atviros, taisyklėmis pagrįstos tvarkos sampratą, šiame regione anas šaltasis karas niekada nebuvo pasibaigęs. Kaip Rusijos karas Ukrainoje 2022-aisiais galutinai tai patvirtino Europoje, taip ateinančiais metais Azijoje matysime kitą didžiosios pasaulinės kovos tarp liberalizmo ir autokratijos etapą.

Čia varžosi JAV ir Kinija. Šaknys siekia dešimtmečius, Antrojo pasaulinio karo pabaigą. Po pergalės prieš Japoniją 1945-aisiais JAV tapo Azijos supergalybe. Tai leido JAV projektuoti karinę galią iš nugalėto oponento teritorijos ir kreipti įvykius regione, o kartu – Japonijoje – sukūrė demokratinį Vakarų avanpostą. Šiandienos naujovė, kad atsirado antra viršenybės Azijoje panorusi supergalybė – komunistinė Kinija. Bet dabartinė įtampa maitinasi senais šaltiniais, kylančiais iš pokario sumaišties Rytų Azijoje.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną

Pagrindinis pavyzdys susijęs su Taivanu. Pekino akimis, toji sala – paskutinis rimtas po pilietinio karo, kurį žemyninėje dalyje baigiantis XX a. 5-ajam dešimtmečiui laimėjo Komunistų partija, likęs nebaigto reikalo komponentas. Nugalėti nacionalistai pabėgo į Taivaną, nuo to meto palaikomą JAV ir šiandien klestintį, turintį demokratiją ir pirmaujantį puslaidininkių gamyboje. Atsiimti Taivaną partijai – šventas tikslas. Valingumą demonstruojančiai Kinijai Taivanas taip pat svarbus siekiant projektuoti galią visoje Rytų Azijoje ir vakariniame Ramiojo vandenyno pakraštyje.

2023 02 10 06:40
Spausdinti