Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PASAULIS 2022. ARTIMIEJI RYTAI
Pavyzdingas elgesys: Saudo Arabija neria apynasrį pragaištingai užsienio politikai
Greggas Carlstromas
Sosto įpėdinis taisosi.

Mohammedui bin Salmanui gerų naujienų nebūna. Nuo 2015 m., kai žaibiškai iškilo nuo mažai kam žinomo Saudų karalaičio iki faktiško šalies valdovo, įvairiausiais savo veiksmais jis pagarsėjo kaip pagiežingas ir ūmus. Iš tų sprendimų būtų galima išskirti pragaištingą nesibaigiantį karą Jemene, Kataro blokadą, keistą tuomečio Libano ministro pirmininko Saado Hariri pagrobimą ir Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą. Namie jis remdamasis abejotinais kaltinimais sodina į kalėjimą aktyvistus, reikalauja pinigų iš karalaičių bei verslininkų ir laiko pastaruosius prabangioje nelaisvėje Rijado „Ritz-Carlton“ viešbutyje.

Nė vienas iš šių sprendimų nepadėjo pritraukti užsienio investicijų, kurių princui Mohammedui itin reikia siekiant sumažinti pernelyg didelę šalies ekonomikos priklausomybę nuo naftos. J. Khashoggi buvo nužudytas likus vos kelioms savaitėms iki investicijų konferencijos, kurią organizavo pagrindinis valstybinis investicinis fondas, tad kai kurių įmonių vadovai atšaukė dalyvavimą. Verslininkų įkalinimas prabangiame viešbutyje irgi nepadėjo pataisyti požiūrio į verslo aplinką. Tiesioginės užsienio investicijos susitraukė nuo 8,1 mlrd. JAV dolerių 2015 m. iki 1,4 mlrd. JAV dolerių 2017-aisiais.

2021 m. katastrofiškų antraščių gerokai sumažėjo. Iš dalies dėl to, kad Saudo Arabija persvarstė kovingą, bet nepelningą užsienio politiką. Iš Kataro blokados nelaimėta jokių reikšmingų nuolaidų, o pagrobus S. Hariri Libano politika netapo palankesnė Saudams. 2022 m. Saudo Arabija toliau megs dialogą su Iranu. Senų priešų santykiai staiga neatšils, bet bent turėtų atslūgti atvirų konfliktų grėsmė (tokių kaip 2019 m. Irano organizuotas išpuolis prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą).

Vės Saudų santykiai su ilgametėmis saugumo garantėmis JAV, nes atrodo, kad šis vaidmuo nepatinka jau trečiam iš eilės amerikiečių prezidentui. Rugpjūtį Saudo Arabijos gynybos ministras pasirašė karinio bendradarbiavimo sutartį su kolega iš Rusijos. Tokių žingsnių gali daugėti, bet santykiai su Rusija sudėtingi ir iš esmės tik suerzins JAV. Svarbesni taps kariniai ir ekonominiai saitai su Kinija.

2022 02 18 06:32
Spausdinti