Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


REIKIA DAUGIAU TRENKSMO
Pentagonas skuba rasti sprogstamųjų medžiagų
The Economist
Shutterstock
Kariuomenės nori galingesnių sprogmenų.

Dauguma amerikiečių turimų – iš Antrojo pasaulinio karo laikų.

Karus JAV kariauja naudodamos aukštąsias technologijas. Daugelį bombų ir raketų, kurias JAV pastarosiomis dienomis leidžia į hučius, valstybėms stengiantis Raudonojoje jūroje apsaugoti laivus, į taikinius nukreipė lazeriai arba signalai iš palydovų.

Bet pagrindinis tokių ginklų komponentas atrodo senokas. RDX ir HMX – dvi dažniausiai amerikiečių ginkluose naudojamos sprogstamosios medžiagos. RDX išrasta 1898-aisiais, HMX – 1941-aisiais. Kaip sako Bobas Kavetsky, Merilande vadovaujantis tyrimus vykdančiam Energetinių technologijų centrui (ETC), JAV sprogmenys daugiausia gaminami taikant „tą patį apdorojimą nuo, nepabijokime pasakyti, Antrojo pasaulinio karo laikų“.

Dabar, sunerimus dėl augančių Kinijos ir Rusijos investicijų, padėtis keičiasi. 2021 m. paskelbtame tyrime, kurį finansavo JAV jūrų pajėgų tyrimų biuras, būgštaujama, kad kai kurie rusų ir kinų ginklai lenkia amerikietiškus nuotoliu ir galia. O 2022 m. Hadsono instituto paskelbtame tyrime pabrėžiama, kad vienam JAV tyrėjų paskelbtam moksliniam darbui apie energetines medžiagas tenka beveik septyni, publikuoti kinų. Prieš penkerius metus JAV gynybos departamento padalinio, kurio darbas yra gerinti „energetines medžiagas“, – kaip kariškiai vadina sprogstamąsias medžiagas, propelentus ir pirotechniką, – biudžetas buvo 20 mln. JAV dolerių, o 2023 m. jau daugiau nei 250 mln.

2024 02 07 06:45
Spausdinti